El Parc Taulí ha participat en un estudi internacional que relaciona l’obesitat amb el risc de patir complicacions greus en pacients amb COVID-19

El Parc Taulí ha participat en un estudi internacional que relaciona l’obesitat amb el risc de patir complicacions greus en pacients amb COVID-19 1080 720 Actualitat Parc Taulí

Es tracta d’un estudi en què han participat 21 hospitals d’Europa, Israel i Estats Units, coordinats per la Universitat de Lille. El Parc Taulí ha estudiat 125 pacients hospitalitzats a l’Àrea de Crítics. La prestigiosa revista científica The Lancet ha autoritzat la difusió dels resultats de l’estudi.

Els professionals del Parc Taulí Antoni Artigas, metge intensivista sènior, i Gemma Gomà, infermera de recerca, són els investigadors que han participat en aquest treball en què s’han estudiat un total de 125 pacients hospitalitzats a l’Àrea de Crítics del Parc Taulí de Sabadell, ingressats en estat greu a causa de la COVID-19. L’estudi es pot consultar a la publicació Preprints with The Lancet.

Els objectius d’aquest estudi multicèntric són determinar l’associació de l’obesitat o l’Índex de Massa Corporal (IMC) i el risc de patir una COVID greu amb ventilació mecànica invasiva (intubació), així com explorar l’impacte de l’edat i el sexe en aquesta relació. Els participants van ser pacients COVID-19 ingressats a cures intensives a 21 centres d’Europa, Israel i Estats Units.

En l’estudi, que es va realitzar durant tres mesos – entre el 19 de febrer i el 19 de maig de 2020 –, es van estudiar 1.461 pacients, dels quals el 73% eren homes. Un 74% d’aquests pacients van requerir intubació amb ventilació mecànica, i la mortalitat als 28 dies va ser del 36%. De tota la població que es va estudiar, el 37,5% tenien obesitat, és a dir, tenien un IMC superior a 30.

Els resultats més importants dels investigadors van ser, d’una banda, que van trobar una relació molt significativa entre l’obesitat i la necessitat de ser intubats amb ventilació mecànica i que aquest fet, sorprenentment, era especialment significatiu en dones joves obeses menors de 50 anys. D’altra banda, també van veure que els malalts amb obesitat important es relacionaven amb una major mortalitat, i que aquest augment també es donava en pacients amb edat avançada.

El Dr. Artigas, que destaca que l’OMS ha inclòs l’obesitat com a factor de risc de la COVID-19, remarca “la importància dels resultats d’aquest estudi per identificar els pacients que són de risc, per intentar fer mesures de prevenció a la població d’alt risc, i també per a la millora de l’organització assistencial”.

Participació en estudis internacionals amb pacients crítics afectats per la COVID

Cal destacar que, a banda d’aquest estudi, els professionals del Parc Taulí participen en altres també de caire multicèntric internacionals relacionats amb la COVID-19 en l’àmbit del pacient crític. Entre ells, un estudi amb la Universitat de Lille per identificar si els malalts amb COVID intubats i amb ventilació mecànica feien més infeccions pulmonars sobreafegides, i comparar-los amb malalts No COVID i amb pacients amb infecció respiratòria. La conclusió va ser que els malalts amb COVID fan més infeccions respiratòries.

Un altre estudi en fase avançada multicèntric i europeu, coordinat per un investigador alemany i amb el suport de Societat Europea de Cures Intensives, estudia l’afectació de la COVID en pacients majors de 75 anys que ingressen a cures intensives. Hi participen vuit centres espanyols, que han aportat el major volum de malalts, coordinats pel Dr. Artigas. S’han estudiat 1.500 malalts i s’hi estan incloent més pacients.

L’anàlisi dels factors de risc de mortalitat ha demostrat que la fragilitat, que inclou les alteracions cognitives i les capacitats de mobilitat i autonomia, és el factor principal predictiu de supervivència per sobre de l’edat. L’índex de fragilitat pot ser una eina molt útil, entre d’altres, en la presa de decisió de l’ingrés en una unitat de cures intensives. Aquest treball s’ha enviat avui per la seva acceptació i publicació a la revista Lancet Respiratory Disease.

També s’està portant a terme un tercer estudi amb investigadors d’Austràlia, Irlanda i Estats Units, per posar en marxa un tractament d’anticoagulants nebulitzats directament al pulmó en malats greus amb COVID i amb ventilació mecànica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.