Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Pediàtrica

Presentació

Presentació

La Unitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Pediàtrica tracta els problemes traumatològics dels pacients de l'àrea de referència, des del seu naixement fins als 17 anys. També és referent en patologia complexa del Vallès Oriental, del Bages, del Berguedà, del Solsonès, d'Osona i de la Cerdanya.

Està integrada per 3 especialistes amb dedicació específica a la traumatologia pediàtrica i realitza la seva activitat a urgències, consulta externa, àmbit quirúrgic i hospitalització. Alhora, participa com a centre expert multidisciplinari a Síndrome d'Angelman, Síndrome de Prader Willi i Síndrome de X fràgil amb àrea de referència a tot Espanya.

Realitza formació de traumatologia pediàtrica dels metges especialistes en formació (MEF) tant de traumatologia com de pediatria, i col·labora amb la docència de pregrau de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona en l'assignatura de Traumatologia.

Participa als comitès de malfomacions vasculars infantils, els específics de malalties minoritàries i de patologia neuromuscular infantil.

Breu història de la Unitat

L'ortopèdia pediàtrica va començar a Sabadell l'any 1982, en l'antiga Clínica Infantil Nen Jesús i, de la mà del Dr. Rosendo Ullot. A partir de l'any 1986, la secció d'Ortopèdia Pediàtrica ja comptava amb 4 especialistes: Dr. Rosendo Ullot, Dra. Dolors Coll, Dr. Xavier Llistar i Dr. Jordi Cortés, i formava part del Servei de Cirurgia Pediàtrica.

Posteriorment, la secció es va incorporar a la Corporació Sanitària Parc Taulí com a Unitat dins del Servei de Traumatologia, comptant en aquell moment amb dos especialistes: la Dra. Dolors Coll i Dr. Jaume Aláez.

Actualment, la Unitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Pediàtrica està integrada en el Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

Qui som

Qui som

Nuria Gimeno Calavia - Coordinadora de la Unitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Pediàtrica

Facultatius

Nuria Gimeno CalaviaFotografia de Nuria Gimeno. Llicenciada en Medicina a la UAB. Especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia via MIR, formada a la Corporació Sanitària Parc Taulí. Professora col·laboradora a la Unitat Docent Parc Taulí (UAB). Tutora dels residents del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia durant els anys 2012-2014. Cicle formatiu d'Ortopèdia Pediàtrica Avançada, becat per la Societat Espanyola d'Ortopèdia Pediàtrica (SEOP). Membre de la SEOP, la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SCCOT) i la Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SECOT). Autora de múltiples presentacions a congressos nacionals.

 

Patricia Martínez Grau Foto de Patricia MartínezLlicenciada en Medicina a la UAB. Especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia via MIR, formada a la Corporació Sanitària Parc Taulí. Tutora dels residents del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia durant els anys 2019-2021. Cicle formatiu a Ortopèdia Pediàtrica Avançada, becat per la Societat Espanyola d'Ortopèdia Pediàtrica (SEOP). Membre de la SEOP, la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SCCOT) i la Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SECOT). Autora de múltiples presentacions a congressos nacionals.

 

Alfons Gasset Teixidor. Fotografia d'Alfons GassetLlicenciat en Medicina a la Universitat de Girona. Especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia via MIR, format a la Corporació Sanitària Parc Taulí. Autor de múltiples presentacions a congressos nacionals.
 


 

 

 

Què fem

Què fem

Consultes externes

Valoració clínica per al diagnòstic i seguiment d'aquells infants i adolescents remesos des de l'equip d'Atenció Primària o des de l'àmbit hospitalari, amb problemes relacionats amb traumatologia i/o ortopèdia:

 • Patologia de maluc: malaltia de Perthes, displàsia de maluc, impingement, etc.
 • Patologia de genoll: meniscopaties, patologia lligamentària, inestabilitat rotuliana, osteocondritis, etc.
 • Patologia d'extremitat superior: polze en ressort, quist sinovial, mà zamba radial, malaltia de Madelung, polidactília, sindactília, inestabilitat glenohumeral, malformacions congènites, paràlisi braquial congènita, etc.
 • Patologia de peu i turmell: peus plans, peus cavos, osteocondritis, metatars adducte, peus zambos, retracció d'Aquiles, malformacions congènites, etc.
 • Patologia tumoral i infeccions: patologia tumoral osteomuscular benigna, malformacions arteriovenoses, etc.
 • Patologia de raquis: escoliosi, hipercifosi, cervicàlgia, lumbàlgia, torticolis congènita.
 • Patologia de deformitat axial i rotacional d'extremitats inferiors: anteversió femoral, torsió tibial interna, genu var, genu valg, dismetries, etc.
 • Patologia neuromuscular i malalties minoritàries.
 • Patologia traumàtica de qualsevol localització.
 • Informació prenatal del nadó afectes de peu zambo i altres malformacions congènites.
masaje pie cotped

Assistència especialitzada

 • Participació a la Unitat Multidisciplinar de Patologia Neuromuscular Infantil en pacients pediàtrics complexos. Realització de consultes multidisciplinars a EAP Bellapart de Sabadell.
 • Participació al Grup Multidisciplinar de Malformacions Arteriovenoses.
 • Participació al Grup Multidisciplinar de Malalties Minoritàries: síndrome d'Angelman, síndrome de Prader Willi i síndrome de X fràgil, essent el Parc Taulí Centre de Referència a nivell estatal (CSUR).

Hospital de dia

 • Realització de procediments simples que requereixin de sedació amb kalinoux: retirada d'agulles de kirschnner.

Àmbit quirúrgic

 • Realització de cirurgies a l'àmbit quirúrgic central i ambulatori segons tipus de patologia.

Hospitalització

 • Patologia aguda traumàtica i ortopèdica.
 • Seguiment de pacients postoperats.
 • Interconsultes.

 

Informació per a les famílies

Informació per a les famílies

 

Activitat

Activitat

 20212022
Intervencions quirúrgiques
Cirurgia convencional 105 184
Cirurgia menor ambulatòria 143 136
CME en sedació 19 28
Total intervencions 267 348

 

 20212022
Activitat ambulatòria
Visites àmbit hospitalari 3.603 3.877
Visites àmbit ambulatori 1.121 3.246
Total visites 4.724 7.123