Presentació

L’especialitat d’Endocrinologia i Nutrició tracta de la patologia dels sistemes hormonals, les alteracions metabòliques i els trastorns que afecten l’estat nutricional. És per tant una especialitat no dedicada a un sol òrgan o sistema. Té camps d’acció que limiten i, alhora, es superposen parcialment, amb gairebé totes les altres especialitats mèdiques i quirúrgiques.

L’Endocrinologia inclou l’atenció de malalties d’una molt alta prevalença, que poden il·lustrar les següents dades:

- Es calcula que un 30% dels nascuts als països occidentals l’any 2000 tindran diabetis. La Federació Internacional de la Diabetis (IDF) ha publicat el 2013 les següents dades: ni han 382 mil·lions de persones amb diabetis al món dels que el 46% encara no estan diagnosticats. El Parlament Europeu va fer el gener de 2006 una declaració escrita destacant, entre d’altres coses, que:

  • La diabetis afecta a més de 25 milions de ciutadans europeus i més de 60 milions hi són a risc.
  • El cost de tractar les complicacions de la diabetis suposa un 5-10% del cost sanitari total.
  • Crida a la Comissió a prioritzar les estratègies de salut en diabetis, a desenvolupar un pla de prevenció i tractament i encoratja als seus membres a fer un pla nacional en diabetis.

La prevalença real de la diabetis tipus 2 a España en adults és del 13,8%, segons l’estudi 'Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.' que es va realitzar l’any 2011.

- L’obesitat considerada per la OMS una epidèmia mundial, és un dels majors reptes en salut del segle XXI. La seva prevalença s’ha triplicat en molts països d’Europa des dels anys 80 i les proporcions segueixen creixent a un ritme alarmant, especialment entre els nens. L’obesitat és responsable del 2-8% del cost sanitari i del 10-13% de les morts en la regió europea. En Espanya l’obesitat té una prevalença del 28%, és a dir, afecta gairebé a una de cada 3 persones.

- Les malalties de la glàndula tiroïdal són molt freqüents, especialment en dones. Les alteracions més comuns són l’hipotiroïdisme i la presència de nòduls.

L’assistència mèdica en l’especialitat d’endocrinologia i nutrició està vivint avenços molt importants que han de millorar el pronòstic i la qualitat de vida dels nostres malalts, particularment dels que pateixen diabetis. El creixement de l’arsenal terapèutic, la irrupció de la tecnologia i els progressos de la biologia ens situen en un moment apassionant.

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de la Corporació Sanitària Parc Taulí  disposa d’un potencial humà i d’uns mitjans que, juntament amb el suport d’altres departaments, han de permetre oferir a la nostra població una assistència al més alt nivell.

Directora del Servei d'Endocrinologia i Nutrició

Foto de Mercedes Rigla Cros

Mercedes Rigla Cros