Guia per al pacient amb insuficiència renal

Guia per al pacient amb insuficiència renal

La meva parella té IRCT i ha de començar tractament substitutiu amb hemodiàlisi, puc donar-li un ronyó?

Sí, és possible sempre que hi hagi una compatibilitat de grup sanguini, en cas contrari hi ha l'alternativa de realitzar un intercanvi de donants. La donació ha de ser lliure i altruista, el donant ha de ser major d'edat i tenir un estat de salut bo.

Fa dos mesos em van realitzar un TR i porto uns dies amb els peus inflats i amb la tensió arterial una mica més elevada que de costum. Hauria de consultar amb el meu equip de TR? A què pot ser degut?

Sí, ha de consultar amb el seu equip de trasplantament, per descartar un possible rebuig.

Estic trasplantat de ronyó, abans feia hemodiàlisi i tenia molt limitat el consum de fruites pel potassi i també els líquids. Ara també he de restringir de la meva dieta?

Després del trasplantament renal van desapareixent les restriccions dietètiques que tenia i se li permetrà menjar gairebé de tot, en funció del seu estat. Dues de les qüestions que més s'agraeixen després del trasplantament és poder beure líquid i menjar qualsevol cosa. Algunes persones han de seguir dietes especials a causa de patologia associada: diabetis, colesterol elevat, entre d'altres.

Podré deixar el tractament immunosupressor en algun moment o és per sempre?

El tractament immunosupressor és un tractament que haurà de seguir estrictament de per vida per evitar el rebuig del ronyó trasplantat. Tots els fàrmacs immunosupressors poden tenir efectes secundaris, en general controlables. No deixeu de prendre'ls si apareixen i consulti amb el seu nefròleg.

Si sóc un pacient trasplantat, puc prendre el sol quan vagi a la platja?

Els pacients trasplantats no han de prendre el sol, ja que tenen major risc de desenvolupar un càncer de pell a causa de la medicació immunosupressora. És molt important l'observació periòdica de la pell per descartar lesions noves i és recomanable una visita anual al dermatòleg.

Si sóc un pacient trasplantat, puc tenir animals a casa?

Alguns animals de companyia poden transmetre infeccions al pacient trasplantat, especialment gats i gossos. Han d'estar convenientment vacunats, ha d'evitar els seus llepats i ha de rentar-se les mans després de tocar-los. No netegi gàbies d'ocells o peixeres sense protecció.

Si sóc un pacient trasplantat, puc practicar exercici?

Un cop passat el període de convalescència ha de reiniciar la seva vida quotidiana. La pràctica d'una activitat física moderada és molt recomanable i aporta nombrosos beneficis, i sempre ha de ser autoritzada pel metge responsable del seguiment del trasplantament.

end faq

No heu resolt el vostre dubte?

Escriviu-nos un correu electrònic a la direcció Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i feu-nos la vostra consulta, intentarem contestar-vos al més aviat possible.


Com neteja el dialitzador la meva sang?

El dialitzador té una membrana semipermeable que separa la sang del líquid de diàlisis. Els glòbuls vermells, proteïnes i altres elements importants no es filtren degut a que, per la seva mida, no poden travessar la membrana. Les toxines de menor mida com són la urea, el sodi i el potassi, entre altres, així com l’excés de líquid del cos, travessen la membrana i s’eliminen a través del líquid de diàlisi.

Quins trucs puc fer sevir per no veure tant líquid quan tinc set?

Per tenir controlada la set, distribuieixi la quantitat de líquid que pot prendre al llarg del dia utilitzant gots petits o una ampolla petita, que hauria de durar tot el dia. Pot fer gàrgares amb aigua freda o aigua amb llimona, xuclar glaçons de gel, mastegar xiclets o caramels, o rentar-se les dents. Eviti la sal i els aliments salats ja que augmentaran la seva sensació de set.

Quant temps durarà cada tractament d’hemodiàlisi?

La majoria de les persones es dialitzen tres vegades a la setmana i cada tractament dura entre tres hores i mitja i quatre hores. La quantitat de temps en hemodiàlisi que necessitarà dependrà de la prescripció del nefròleg.

A que es refereix quan es parla sobre el meu pes sec?

És el pes que el cos hauria de tenir sense excés de líquid. És el pes en el que ens basem per calcular la quantitat de líquid que s’ha acumulat entre les sessions d’hemodiàlisi i per tant és el que necessitem eliminar a cada sessió. Aquest pes es pot anar canviant en funció de si es menja més i es guanya pes o si es perd pes.

end faq

No heu resolt el vostre dubte?

Escriviu-nos un correu electrònic a la direcció Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i feu-nos la vostra consulta, intentarem contestar-vos al més aviat possible.


És possible quedar-se embarassada amb la Diàlisi Peritoneal?

La freqüència d'embarassos en dones en diàlisi és extremadament baixa. A més la gestació en pacients en tractament renal substitutiu suposa un risc tant per a la mare com per al fetus. Ha de comentar amb el seu nefròleg els riscos i complicacions que l'embaràs suposaria per a la seva salut i la possibilitat d'usar mètodes anticonceptius.

Puc tenir mascotes?

L'ideal seria no tenir-les, ja que comporten un risc afegit d'infecció. Si vostè té mascotes, ha de tenir la precaució de no deixar-les entrar a l'habitació on vostè realitzi la diàlisi.

És necessari tenir molt espai disponible a casa per guardar el material?

La casa comercial li lliurarà el material per 2 setmanes com a mínim. Això suposa unes 20-30 caixes de material que no poden ser guardats en balconades ni terrasses. Encara que sembli molt, sempre es pot trobar una solució.

Què necessito fer per cuidar de mi mateix?

Quan vostè entén els beneficis de seguir la dieta prescrita, la medicació i el tractament, i després d'haver estat sota la seva rutina de tractament per un temps, se sentirà amb major control i més confiat de poder adaptar-se a aquest nou estil de vida. També és important que torni a tantes de les seves activitats passades com sigui possible. Tornar a les seves velles rutines li ajudés a sentir-se "normal" novament. Encara que pot sentir-se solament per moments, la seva família, doctor, infermera i altres membres de l'equip són sensibles a les preocupacions dels malalts renals i vostè ha de sentir-se en llibertat de parlar amb ells.

Una vegada iniciat el tractament amb diàlisi peritoneal puc canviar a hemodiàlisi?

L'elecció d'un tractament no implica no poder canviar a un altre si vostè o l'equip de diàlisi peritoneal ho consideren convenient.

Hi ha algun risc per a la meva salut si un dia no puc realitzar-me la diàlisi?

És important per a la seva salut que vostè realitzi el tractament prescrit diàriament. No obstant això, en cas de necessitat, pot comentar-ho amb el seu equip de Diàlisi Peritoneal. Això ha de considerar-se una excepció, ja que vostè necessita la dosi prescrita de diàlisi.

Necessito tenir un familiar entrenat en la tècnica?

Seria recomanable que la seva parella o un altre familiar sabés com realitzar-li la diàlisi per si vostè un dia es troba indisposat i necessita ajuda.

end faq

No heu resolt el vostre dubte?

Escriviu-nos un correu electrònic a la direcció Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i feu-nos la vostra consulta, intentarem contestar-vos al més aviat possible.

Situacions en les quals haurà d'anar immediatament a l'hospital

  • Apareix líquid peritoneal tèrbol (peritonitis), que pot anar acompanyat o no de dolor abdominal, febre, nàusees. Porti a l'hospital la bossa amb el líquid tèrbol drenat. Si vostè està realitzant el tractament amb cicladora, faci un intercanvi manual i esperi 2 hores abans de drenar el líquid. Si el líquid és tèrbol, acudeixi a l'hospital.
  • El prolongador es contamina: caiguda del tap protector, contaminació accidental durant la connexió/desconnexió. No realitzi ningun canvi: ha de pinçar el catèter amb la pinça blava de plàstic i anar a l'hospital. Si està connectat a la diàlisi, desconnecti's.
  • Trencament del catèter de forma espontània o per tall, deteriorament del catèter i caiguda del prolongador: ha de pinçar el catèter amb la pinça blava, en la part més propera del catèter al seu cos i anar a l'hospital.

Situacions en les quals haurà de valorar acudir al hospital

  • Apareix líquid peritoneal hemàtic (hemoperitoneo), un líquid peritoneal rosat (com aigua de rentar carn). Valori acudir a l'hospital si el sagnat es important i/o va acompanyat de dolor abdominal i/o obstrucció complerta del catèter. Hi ha situacions en les quals això pot passar: coincidint amb l’ovulació en la dona, ronyons poliquistics... Generalment remet sol. Deixar entrar i sortir líquid, com si fes rentats, fins que el líquid sigui clar ajuda a que el catèter no s'obstrueixi. També pot ajudar fer els intercanvis amb el líquid sense escalfar.

  • Hi ha canvis en l’aspecte de l´orifici de sortida del catèter peritoneal, com envermelliment al voltant de l’orifici, dolor al tocar-lo o supuració per l’orifici. Acudeixi a l'hospital si va acompanyat de dolor abdominal o líquid tèrbol. Si no s’acompanya de dolor o líquid tèrbol, realitzar la cura de forma habitual i contactar amb el servei de nefrologia per a concertar cita i valorar l’orifici.
  • Hi ha fuita de líquid al voltant de l’orifici de sortida. També pot haver-hi fuita de líquid cap als genitals. Atureu els intercanvis, deixant l'abdomen buit. Després de valorar la fuita de líquid a l'hospital, es decidirà si pot continuar diàlisi amb cicladora o ha de descansar el peritoneu durant un temps i ha de realitzar hemodiàlisi durant aquest descans.
  • Hi ha drenatge peritoneal escàs o nul (restrenyiment, fibrina, desplaçament del catèter. etc.): si nota que el líquid surt molt lentament o no surt tot, o que hi ha fibrina (com una clara d’ou) flotant en el líquid peritoneal, posi's en contacte telefònic amb el Servei de Nefrologia. Si va restret, es solucionarà prenent un laxant tipus X-Prep. Augmentar el moviment de l'intestí i buidar-lo ajudarà al fet que el catèter funcioni millor. Valorar en el següent intercanvi. Si hi ha fibrina, haurà d'administrar heparina en el líquid de diàlisi de la forma que li van ensenyar.
  • Té problemes durant l’infusió i el drenatge (obstrucció del catèter per fibrina, restrenyiment, etc.): si el líquid ni entra ni surt o ho fa amb molta dificultat, i pot observar-se fibrina en el líquid, truqui al Servei de Nefrologia. Torni a comprovar el funcionament del catèter realitzant un altre intercanvi. Si va restret, prendre X-Prep. Si hi ha fibrina, afegir heparina a la bossa. Si tot i així persisteix, acudeixi a l'hospital.

Situacions en les quals no és necessari acudir a l'hospital

  • Si té problemes amb la cicladora. Si està al inici del tractament, torni a començar. En qualsevol altre punt, desconnecti-la, anoti paràmetres (valori si està buit o ple). Continui amb manual fins a l'endemà que es torni a connectar.

Per fi a casa!

La infermera responsable de l’entrenament vindrà al seu domicili el dia que vostè inicií el tractament per donar-li suport. Li oferirà assessorament sobre:

  • Material: Com guardar-lo / On guardar-lo.
  • Primer intercanvi / connexió cicladora a casa: Reforç positiu / Resoldrà dubtes d’últim moment.

Tindrà suport telefònic durant les 24h, 365 dies l’any per personal especialitzat en nefrologia. No està sol/sola!
 


Control del pes

La quantitat total de líquid que pot prendre al dia dependrà de:

  • La ultrafiltració (UF) diària: Es la quantitat de líquid extra que s’elimina del seu cos mitjançant la diàlisi. Vostè portarà un registre diari de la quantitat de líquid extret per a controlar el líquid que perd.
  • Diüresi residual: Amb la diàlisi la quantitat d'orina que vostè fa anirà disminuint. És important que vostè vagi controlant la quantitat d'orina. Si disminueix, haurà de controlar més la ingesta de líquids.
  • Pressió sanguínia i pes: La pressió sanguínia i el pes han de controlar-se cada dia, millor a la mateixa hora. El pes intentar que sigui sempre amb la mateixa quantitat de roba.
  • Presència d'edemes: L'edema és inflor deguda a l'excés de líquid en el seu cos. Sol acumular-se en turmells, cames i cara. Estrenyent una mica amb el dit, el dit s'enfonsa i queda marcat.

Davant qualsevol variació dels paràmetres anteriors, haurà d'informar a l'equip de DP. Pot ser necessari ajustar la dosi de diàlisi i/o controlar la ingesta de líquids.


Imatge corporal

Els 2 litres de líquid peritoneal augmenten el seu perímetre abdominal en una talla. A més, part del catèter peritoneal queda fora del seu cos. Aquests dos factors poden afectar la seva imatge corporal i interferir en les seves relacions personals i/o sexuals. Portar roba ample afavorirà que es dissimuli el catèter. A l'estiu, també pot escollir tratges de bany que el dissimulin.

Mantenir-se en forma i fer exercici per reforçar els músculs abdominals poden ajudar-li. El catèter no té per què interferir en les relacions íntimes.

Ha d'aprendre a mirar-se davant del mirall amb el seu nou catèter i el seu nou aspecte. Acceptar-ho vostè, li farà més fàcil tractar el tema amb naturalitat i les altres persones no li donaran tanta importància.


Estat emocional

L'inici de la diàlisi, i els canvis que aquesta implica en la seva vida, pot fer-li sentir un conjunt d'emocions totalment normals i que formen part del procés d'adaptació a aquests canvis. Aquestes emocions, són part del dol per la pèrdua de la salut i d'una vida “normal”. Pot sentir:

  • Estrès
  • Ansietat
  • Depressió

Aquestes emocions, a més de per vostè, poden ser també manifestades pels seus essers estimats. Parlar amb freqüència, sincerament sobre els seus sentiments amb els seus familiars li farà concentrar-se en les coses realment importants per a vostè.

Estrès

L'estrès és la resposta que genera l'organisme davant els canvis de situacions pels quals passen les persones. Una de les causes de l'estrès són els canvis:

  • Aprendre la tècnica.
  • Prendre decisions importants que afecten a la seva vida.
  • Modificacions en el seu estil de vida i en el de la seva família.
  • Replantejament de projectes.
  • La pèrdua o canvi de perspectives de treball.

Totes elles són situacions que li poden fer sentir desbordat. Parlar amb algú que pugui comprendre la seva situació (altres pacients, la seva família, l'equip mèdic, ...).  És aconsellable:

  • Compartir els seus sentiments pot ajudar-li a afrontar millor la malaltia.
  • Ajornar decisions importants para quan els seus pensaments siguin més clar.
  • Fer activitats que li agradin.
  • Realitzar algun tipus d'activitat física.
  • Relaxar-se escoltant música, llegint, ioga, meditació.
  • Prendre's un breu descans o fins i tot unes vacances.
  • Teràpies individuals o de grup (coaching).

Ansietat

És un estat de tensió, que acompanya generalment a l'estrès, provocada per una situació d'amenaça, conflicte o frustració.

Símptomes:

  • Fisiològics: sudoració, augment del ritme cardíac i pressió sanguínia, augment o disminució del gana, trastorns del somni.
  • Intel·lectuals: dificultat per concentrar-se, capacitat reduïda per solucionar problemes, dificultat per a la memòria a curt termini i aprendre.
  • Emotius: sentiments de por, culpabilitat, vergonya, tristesa.
  • Socials: inseguretat en presa de decisions, intolerància.
  • Espirituals: dificultat per donar i rebre afecte, pèrdua d'interès per coses fins ara importants, falta de sentit en la seva vida.

L'ansietat estarà motivada per la preocupació sobre com la malaltia afectarà en les relacions personals, el treball, l'economia, la qualitat de vida o la gestió del seu tractament. Pari's a pensar en les coses que pot fer per sentir-se millor, parli amb algú que pugui comprendre-ho., aprengui tot el possible sobre la seva malaltia i prengui part activa en les decisions. Surti, faci excursions, exercici o tècniques de relaxació.

Depressió

És normal sentir-se trist i amb ganes de plorar alguna vegada, però si la tristesa es transforma en una sensació que ens acompanya la major part del temps, això és depressió. Pot ser degut a les dificultats que para vostè representi:

  • La pèrdua de l'estil de vida anterior.
  • Pèrdua d'independència.
  • Canvis en l'aspecte corporal.
  • Problemes en les seves relacions sexuals o per tenir nens.

Compartir els seus problemes i els seus sentiments amb algú que el comprengui, pot fer que se senti menys sol. De vegades, prendre antidepressius durant un curt període de temps pot ajudar-lo.

Atenció psicològica

No dubti a consultar amb el seu metge o infermer/a la possibilitat de sol·licitar ajuda psicològica. L'atenció psicològica té el propòsit d'orientar a vostè i als seus familiars en els canvis que genera l'inici del tractament.

El tractament psicològic ha de ser personalitzat i orientat a ajudar-li a superar els problemes que limiten el seu desenvolupament personal i emocional. L'ajudarà a modificar conductes per a una millor adaptació a la seva malaltia.

La salut emocional i la física van fortament unides. La teràpia pot millorar el seu estat de salut general.


Exercici

Amb la diàlisi peritoneal es poden realitzar la majoria d'esports i exercicis: caminar, bicicleta, tennis, córrer, ballar. Els esports que no es recomanen són els que requereixen força abdominal. Consulti amb el seu metge abans de començar una rutina d'exercici.

L'exercici físic moderat és beneficiós: no solsament l'ajudarà a eliminar factors de risc que poden anar units a la seva malaltia, també el farà sentir millor estat d'ànim.

Es pot practicar natació, però amb algunes precaucions. Es recomana nedar en el mar i en piscines privades. En altres llocs com a piscines públiques, rius i altres llocs d'aigua dolça l'aigua pot estar contaminada. Es recomana usar una borsa protectora, que evita que el catèter i l’orifici es mullin. Després del bany sempre haurà de fer la cura del catèter.

El límit de l'esforç físic durant l'exercici, ha de posar-lo vostè mateix segons la seva edat i estat físic. Una forma senzilla de controlar l'esforç, és que ha de poder mantenir una conversa mentre realitza l'exercici. Ha de detenir l'exercici si té dificultats per respirar, rampes a les cames, batecs irregulars o dolor al pit.


Feina

Continuar treballant pot ser beneficiós per a vostè: a les persones que continuen treballant els resulta més fàcil mantenir el seu estil de vida i se senten millor, se senten menys deprimides, tenen major autoestima i poden disposar d'ingressos més alts.

Parli amb l'equip de diàlisi peritoneal abans d'assumir que ja no pot tornar a treballar. Pot ser que hi hagi opcions que vostè no hagi considerat i poden ajudar-li a conservar el seu treball. La diàlisi peritoneal pot adaptar-se al seu treball (DPA amb cicladora, realitzar intercanvis en el seu lloc de treball, valorar organitzar els intercanvis fora de l'horari laboral, etc.).

Pot contactar amb la Treballadora Social del seu centre de Salut per valorar si pot sol·licitar la targeta de discapacitat o pensions no contributives. Algunes empreses col·laboren en la contractació de persones amb cert grau de discapacitat. En el seu centre hospitalari també hi ha treballadores socials que poden ajudar-lo.


Viatges

  • Viatges curts: vostè mateix pot portar-se el material necessari per realitzar la diàlisi.
  • Viatges llargs: podrà contactar amb la casa comercial perquè li enviïn el material necessari al lloc de vacances.
  • Viatges amb circuits organitzats: posi's en contacte amb la casa comercial i ells s'encarregaran d'enviar el material necessari a l'allotjament de cada ciutat on vostè vagi a estar.
  • A l'estranger: les cases comercials treballen a nivell mundial, tan sols te que comentar-ho amb ells i li informaran sobre les millors opcions.
  • Viatjar en avió: si vostè fa la diàlisi peritoneal amb cicladora i vol viatjar amb avió, no hi ha cap inconvenient, comuniqui a la companyia aèria que porta una maleta amb la cicladora i que és material imprescindible per al seu tractament.

Activitat sexual

Alguns pacients renals no tenen mai problemes de caràcter sexual, però poden i solen ocórrer. Les causes són els canvis en el seu aspecte físic, la medicació, el cansament, factors emocionals o problemes de relació amb la seva parella.

  • L'alteració més comuna en l'home és la impotència sexual. Comenti-ho amb el seu metge, pot ser degut a l'anèmia, a una diàlisi insuficient i/o a alguns fàrmacs. La Viagra és un fàrmac efectiu, encara que en uns pocs casos no hi ha resposta.
  • En la dona es presenta més la disminució del desig sexual i/o incapacitat per arribar a l'orgasme. Comenti-ho amb el seu metge, pot tenir la causa en alteracions hormonals, l'anèmia, diàlisi insuficient i/o a alguns fàrmacs.

És important que recordar que les relacions són més que relacions sexuals i la intimitat pot prendre diferents formes. Conversi amb la seva parella sobre com li afecta a ell/ella la seva malaltia. No assumeixi que la seva parella no s'apropa perquè ja no li resulta atractiu/va, pot ser que tingui por de fer-li mal o danyar el seu catèter.



DESTAQUEM

Veure aquest espai en catalàGuia en català

Ver este espacio en castellanoGuía en castellano

Contacta amb el nostre equip