Medicació en la diàlisi peritoneal

Captadors de fòsfor

Captadors de fòsfor

Quan els ronyons no funcionen, el fòsfor s'acumula en el seu organisme. El fòsfor és una substància que ha d'estar dins d'uns límits en sang (és dolent tenir-lo alt, però també que estigui baix).

Noms comercials

MASTICAL, ROYEN, CAOSINA, OSVAREN, PEPSAMAR, RENAGEL, FOSRENOL.

Símptomes

El normal es no notar res, el fòsfor alt durant molt temps no dóna símptomes. De vegades pot provocar fortes i molestes picors. Amb el pas del temps, tenir el fòsfor alt pot ocasionar-li problemes circulatoris i de cor.

Com actuen i com prendre'ls

Els captadors de fòsfor s'uneixen al fòsfor, que porten els aliments, en el tub digestiu. Per aquest motiu és tan important prendre'ls sempre durant o immediatament després dels àpats. No serveix de res prendre el captador de fòsfor molt després d'haver menjat, perquè llavors el fòsfor ja haurà passat a la sang.

Com ajudar amb la dieta

Molts aliments necessaris per a la nutrició porten fòsfor. Quant més eviti els aliments molt rics en fòsfor, menys pastilles necessitarà. Evitar sempre els refrescs de cua i la fruita seca. No abusar de carns, peixos, ous i làctics.

Captadors de potassi

Captadors de potassi

Quan els ronyons no funcionen, el potassi s'acumula en el seu organisme. El potassi és una substància que ha d'estar dins d'uns límits en sang. És tan dolent tenir nivells alts (hiperkalemia), com baixos (hipokalemia).

Noms comercials

RESINCALCIO.

Símptomes

El normal és no notar cap símptoma, el potassi alt durant molt temps no dóna símptomes. Quan els nivells són massa elevats, pot posar en perill la seva vida. Els símptomes inclouen: feblesa, fatiga, palpitacions, paràlisis i parestèsies (sensació de formigueig, adormecimiento entumiment). Pot haver-hi angina de pit i pot progressar a l'aturada cardíaca.

Com actuen i com prendre'ls

Els captadors de potassi s'uneixen al potassi, que porten els aliments, en el tub digestiu. Per això és tan important prendre'ls sempre durant o immediatament després dels àpats. No prengui dosis dobles per compensar les dosis oblidades. Es pren dissolt en aigua (no amb suc per l'alt contingut en potassi que té).

Com ajudar amb la dieta

Molts dels aliments necessaris per a la nutrició porten potassi. Com més eviti els aliments molt rics en potassi, menys risc tindrà de sofrir una hipercalièmia. Evitar sempre els fruits secs i els productes derivats del cacau, com la xocolata. No abusar de fruites i verdures. Seguir les recomanacions dietètiques per disminuir la quantitat de potassi dels aliments.

Hipotensors

Hipotensors

Com a conseqüència de la pressió arterial elevada, el cor augmenta de volum, podent obstruir els vasos coronaris. Això pot portar a patir una angina de pit o un infart de miocardi.

Noms comercials

DOXAZOSINA, ATENOLOL, BISOPROLOL, EMCONCOR, COROPRES, AMLODIPINO, DILTIAZEM, NICARDIPINO, ADALAT, MANIDON, CAPTOPRIL, DONEKA, PARAPRES.

Símptomes

Generalment, la pressió arterial alta no dóna cap mena de símptoma. Quan la pressió arterial arriba a xifres molt elevades pot aparèixer cefalea.

Com actuen i com prendre'ls

Les medicines per regular la pressió actuen de diferents maneres. Algunes eliminen l'excés d'aigua i de sal del cos. Unes altres fan que els batecs del cor siguin més lents o relaxant i eixamplant els vasos sanguinis. De vegades funciona millor l'associació de diversos fàrmacs per regular la pressió.

És molt important prendre's la medicació per regular la pressió arterial. Encara que la pressió estigui bé, si deixa de prendre la medicació aviat tornarà a pujar.

Com ajudar amb la dieta

 • Reduint la sal dels menjars i evitant els aliments rics en sodi (formatges curats, embotits..).
 • En cap cas substituir la sal comuna per sals de règim, ja que solen ser sals de potassi.
 • En cas d'obesitat, s'aconsella reduir el pes.
 • Evitar l'alcohol i el tabac.
 • Fer exercici.

Eritropoietina

Eritropoietina (EPO)

La disminució de glòbuls vermells produeix anèmia. Això és degut a que els ronyons no poden produir una substància bàsica per a la seva elaboració, l'eritropoetina.

Noms comercials

NEORECORMON, MIRCERA, ARANESP, EPREX, EPOEN, BINOCRIT.

Símptomes

Cansament, debilitat muscular, pal·lidesa de pell, problemes de son, mal de cap.

Si la anèmia no es tracta, aquesta pot empitjorar i obligar al cor a que treballi mes. També notarà dolor a les cames al caminar per falta de rec i una pressió arterial baixa que pot provocar mareig.

Com actua i com prendre'ls

L’eritropoetina (EPO) ha deguardar-se a la nevera.

L'EPO estimula la producció de glòbuls vermells en la en la medul·la òssia.Amb la EPO aconseguirà una major qualitat de vida:

 • augmenta la capacitat de fer exercici.
 • millora l'apetit
 • millora l'activitat sexual.

La EPO s'administra en forma d'injecció subcutània. Serà vostè mateix/a o un familiar/cuidador els qui la punxin. Infermeria li ensenyarà com fer-ho. La dosi i freqüència la decidirà el seu metge en funció dels resultats de la seva analítica. L'EPO li serà proporcionada per la farmàcia del seu hospital.

Imagen del cuerpo humano con zonas marcadas en rojo idóneas para pinchar la EPO

Ferro

Ferro

L' insuficiència renal causa anèmia. Esta anèmia es pot corregir amb la eritropoetina (EPO). Però també pot esser necessari prendre suplements de ferro per corregir-la.

Noms comercials

 • Ferro oral: FERO GRADUMET, TARDYFERON.
 • Ferro intravenós: FERIV, VENOFER, FERLECIT.

Símptomes

Els símptomes de l'anèmia són: cansament, feblesa, marejos, dificultat per respirar, batecs ràpids del cor.

Com actuen i com prendre'ls

El ferro és important per a la fabricació d'hemoglobina, l'hormona que transporta l'oxigen dins dels glòbuls vermells. Si vostè pren pastilles de ferro, ha de saber que és millor prendre-les en dejú. Prendre el ferro en pastilla també fa que la seva femta tinguin color negre. El ferro en pastilles no sol ser suficient per a les persones amb insuficiència renal, per això, segons els resultats de les seves anàlisis, pot ser necessari administrar ferro en vena. Generalment s'administrarà aprofitant la seva visita de control a l'hospital, i aprofitant també la mateixa punció de l'analítica.

Com ajudar amb la dieta

Aliments rics en ferro son carns vermelles, fetge, gall d’indi, conill i verdures de fulles verdes com els espinacs.

Vitamines

Vitamines

Les vitamines son essencials per a nosaltres. El cos no produeix vitamines, les obté dels aliments. Amb insuficiència renal hi ha alguns grups d’aliments restringits i això pot portar a un dèficit vitamínic. A mes a mes amb la diàlisi també es perden vitamines.
Algunes vitamines son essencials per corregir l’anèmia.

Noms comercials

 • Àcido fòlic: ACFOL, BIALFOLI, LEDERFOLIN.
 • Vitamina B12: BECOCYME C FORTE, HIDROXIL B1 B6 B12.
 • Vitamina D: ROCALTROL, PARICALCITOL.

Com actuen i com prendre'ls

No prengui vitamínics que no li hagi receptat el seu metge, poden contenir vitamines o minerals que li facin mal.

Com ajudar amb la dieta

Prendre aliments rics en vitamina B12 i àcid fòlic com ous, peix i fetge.

Laxants

Laxants

El restrenyiment pot dificultar el correcte funcionament del catèter peritoneal. La pressió que exerceix el líquid peritoneal en l'abdomen enlenteix el moviment de l'intestí. Els medicaments que pren per a la seva malaltia, la disminució de fibra en la dieta a causa de la restricció de fruites i verdures i no realitzar exercici, poden provocar també restrenyiment.

Noms comercials

DUPHALAC.

Símptomes

Abdomen mes distès, dificultats per a la sortida (drenatge) del líquid peritoneal.

Com actuen i com prendre'ls

Els laxants de lactulosa, que són els més recomanats per a la insuficiència renal, augmenten el contingut d'aigua en la femta, fent que aquestes siguin més toves. L'objectiu és que es realitzin 3 deposicions diàries de consistència tova.

L'ideal és prendre'ls en una sola dosi al matí. Si el laxant és begut pot dissoldre's en aigua o infusions. Si vostè pren PLANTABEN, ha de prendre-ho amb aigua. Millor després dels àpats (abans pot produir sensació de sacietat). També és recomanable no tombar-se immediatament després de prendre-ho.

El laxant ha de ser el receptat pel seu metge, hi ha laxants que són perjudicials per a persones amb insuficiència renal.

Com ajudar amb la dieta

Pot ajudar a regular el seu ritme intestinal:
 • Menjant aliments rics en fibra
 • Fent exercici

Precaucions amb la medicació

Comprovi que el medicament és el que li han receptat. De vegades pot tenir diferent nom, però la composició és la correcta.

Vigili la data de caducitat. No prengui cap fàrmac caducat.

Si oblida una dosi, no prengui dosi doble.

Comprovi:

 • La quantitat que ha de prendre.
 • Durant quant de temps i cada quantes hores ha de prendre-ho.
 • Com ha de prendre-ho (durant o fora dels àpats….)

No prengui cap medicament sense comentar-ho amb el seu metge. Medicines que funcionen en unes persones poden ser perjudicials per a vostè.