Sobre el càncer de còlon i recte

Quina és la funció del còlon i el recte?

El còlon i recte és un òrgan tubular conegut com a budell gruixut situat a l’abdomen. Forma part de l’aparell digestiu i la seva funció és absorbir l’aigua i formar i eliminar els residus.

El budell gruixut no és un òrgan indispensable per viure; quan és necessari, com en el cas que hi hagi un tumor, es poden extirpar grans porcions o tot el budell sense comprometre’n la supervivència.

Com es desenvolupa un càncer de còlon i/o recte?

La majoria dels càncers de còlon i/o recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos que creixen cap a la llum del budell. La presència de pòlips és freqüent en la població i només un petit percentatge progressa a càncer.

El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 anys o més, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon o de recte i millorar-ne el pronòstic.

Quins signes i símptomes dóna?

Hi ha signes o símptomes evidents que poder suggerir la seva presència, davant dels quals heu de consultar el vostre metge:

  • Sang vermella en les deposicions
  • Canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes
  • Pèrdua de pes inexplicable
  • Cansament inexplicable
  • Malestar abdominal persistent

La majoria de vegades, però, el càncer no produeix cap signe o símptoma evident fins que la malaltia està avançada. Tot i això, els pòlips, i el càncer en les fases inicials, poden sagnar de manera intermitent, sense que aquesta sang sigui evident a simple vista, és el que en diem 'sang oculta en femta'.

La detecció precoç del càncer de còlon i/o recte i la seva importància

La prova de sang oculta en femta permet identificar aquestes petites pèrdues no visibles a simple vista.

Amb l'ajuda de la colonoscòpia - que es farà només si és necessari, per completar l'estudi-, es poden diagnosticar de forma precoç aquestes lesions abans que produeixin simptomatologia, i és aleshores quan el tractament té més garanties d'èxit tant a curt com a llarg termini, millorant-ne el pronòstic i conservant la qualitat de vida.

La detecció precoç del càncer de còlon i/o recte i la detecció i extirpació dels pòlips ha mostrat reduir la mortalitat per aquest tipus de tumor.

Es pot fer altre tipus de prevenció?

Els factors de risc coneguts permeten recomanar altres accions de prevenció que poden disminuir el risc de desenvolupar un càncer de còlon i/o recte, com ara:

  • L'exercici físic regular.
  • Una dieta rica amb fruites i verdures.
  • Un consum controlat de carns vermelles o processades i greixos d'origen animal.
  • L'abstinència total del tabaquisme.

Tríptic del Programa

Contacte