Les bones pràctiques saludables s'agrupen en diferents eixos:
-
- Exercicis hipopressius
- Marxa nòrdica
- Alimentació saludable
- Benestar emocional i social
- Prevenció de factors de risc
Activitat física
Exercicis hipopressius
Marxa nòrdica - Parc Taulí
El febrer de 2017 es va iniciar al Parc Taulí el programa “Salut en Marxa”, ideat pel Servei de Medicina Física i Rehabilitació, que consisteix en la introducció a la marxa nòrdica com a exercici físic habitual destinat a aquells usuaris, professionals i comunitat en general que es pugui beneficiar de la pràctica d’una activitat física de manera regular. Actualment, l'activitat es porta a terme amb pacients de fibromiàlgia, Parkinson i limfedema d’extremitat superior, i amb professionals amb i sense patologia de l’aparell locomotor.
La marxa nòrdica és una activitat física que consisteix en caminar de manera harmònica i equilibrada amb uns bastons dissenyats especialment, amb una tècnica concreta i específica en la que participa el 90% de musculatura corporal. Es considera un nou concepte de moviment saludable que ha d’anar acompanyat d’una tècnica d’aprenentatge.
Aplicada a l’àmbit de la salut, la marxa nòrdica és saludable, segura i fàcilment incorporable a la vida diària. Els beneficis per a la salut s’aconsegueixen amb la seva pràctica regular:
- Millora la coordinació, l’equilibri i la resistència muscular.
- Disminueix l’impacte sobre les articulacions vers la marxa normal.
- Aporta més beneficis que caminar i és especialment recomanable per a persones amb cardiopaties cròniques, diabètiques, hipertenses, obeses, amb dolor crònic i amb afectació de l’estat anímic.
Molts estudis avalen que l’exercici físic és una eina molt útil per prevenir problemes de salut o millorar l’evolució d’algunes malalties. El Parc Taulí, com a hospital promotor de la salut, s’adhereix a la iniciativa del Departament de Salut de promoció, lideratge i implantació de la salut entre la població i els treballadors sanitaris.
Benestar emocional i social
Jornada “Estratègies de Treball Saludable per a Infermer@s”. 13 de juny de 2018, Auditori Taulí.
Formació organitzada per l’Associació de Professionals d’Infermeres (API) del Taulí i acreditada pel Comitè de Docència Institucional.
La Jornada es va centrar en donar a les 159 infermeres inscrites estratègies i coneixements per afrontar el dia a dia professional en els serveis d’Infermeria de manera més saludable. La Sra. Marta Sierra i la Sra. Montse García van fer diferents dinàmiques grupals per reflexionar sobre la part emocional i l’estrès que interfereixen en les cures a les persones ateses i les seves famílies, l’elecció de generar actituds tòxiques en l’entorn laboral i la possibilitat de canviar-les per posicionaments més positius i harmònics.
Imatge d'un dels tallers de la Jornada
El reforç dels aspectes de la vida professional va proposar una nova reconnexió amb la vocació, l’essència del propi jo i l’elecció de la infermeria com a professió. D’aquesta manera, es va fer possible posar en comú els valors en joc per avaluar el recorregut laboral i si s’ha estat feliç o no a la feina. Igualment, es va fer una presa de consciència de l’efecte que té en l’espai laboral l’elecció dels propis pensaments i de l’estat d’ànim. Un altre taller va fer possible la reflexió sobre com es generen estats d’ànims positius mitjançant el somriure, l’humor i l’escolta activa com a les solucions més eficients per ajudar a crear millors ambients de treball. Aquest taller també va abordar els aspectes en què l’entorn pot generar al professional una minva de l’autoestima i de la capacitat per gestionar les seves emocions en situacions d’estrès, reconeixent-se com a màxim problema l’efecte negatiu de les persones amb actituds tòxiques o “vampíriques”. De la mateixa manera, es van proposar petits exercicis, com per exemple el coach exprés, la corporalitat, la relaxació,... per potenciar l’elecció dels pensaments positius (actitud de Mary Poppins) i protegir-se envers als factors insans de l’entorn.
La conclusió de la Jornada va proposar que “Caminem Junt@s per anar més lluny”.