Guia del resident d'Aparell Digestiu

Cap de la Unitat Docent:
Mercè Vergara Gómez

Tutors:
Mireia Miquel Planas,
Jordi Sánchez Delgado

Contacte:
93 723 10 10 ext. 81819
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places acreditades: 2 per any

 

Resum del programa MEF

L'especialitat

L'especialitat de l'Aparell Digestiu s'ocupa de la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties que afecten al tub digestiu i les seves glàndules annexes (fetge i pàncrees). Està formada per tres branques fonamentals: la Gastroenterologia, l'Hepatologia i l'Endoscòpia Digestiva relacionades entre elles.

Descripció del Servei

Els àmbits assistencials al Servei d’Aparell Digestiu son Hospitalització, Hospital de Dia, Consultes Externes i Endoscopia Digestiva.

La planta d'Hospitalització disposa d'un nombre variable de llits en funció del nombre de pacients ingressats amb patologia digestiva. Hi ha dos equips mèdics que segueixen l'evolució dels pacients amb patologia hepàtica i gastroenterològica, amb els residents que estan en rotació en aquell moment. D'altra banda, tots els pacients que estan en urgències pendents d'ingrés en hospitalització són seguits també pels equips de facultatius del Servei de Digestiu.

L’Hospital de Dia realitza dos tipus de funcions: Atenció programada, on es realitzen aquelles intervencions terapèutiques que requereixen d’un maneig tècnic especialitzat (perfusió de Infliximab, perfusió de ferro endovenós etc...) i l’Atenció Continuada.

En l’Atenció Continuada s’atenen dins de l’horari laboral a tots els pacients que presenten una agudització de la seva patologia digestiva de base o un debut de la mateixa. Aquesta Atenció es realitza a requeriment del propi pacient o be prèvia trucada pel seu metge de família o per altres facultatius (metges d'urgències...). D'altra banda, en l'Atenció Continuada també s'atenen a aquells pacients que han estat donats d'alta recentment de planta d'hospitalització i que precisen d'un control clínic i analític preferent per evitar reingressos. Així s'atenen ascitis a tensió, brots de malaltia inflamatòria intestinal, encefalopatia hepàtica etc.

En l’àmbit de Consulta Externa els diversos adjunts del Servei així com els residents de tercer i quart any visiten els pacients amb patologia digestiva en seguiment ambulatori.

En Endoscòpia Digestiva es realitzen diverses proves endoscòpiques diagnòstiques: endoscopia digestiva alta, colonoscòpia, ecoendoscòpia, enteroscòpia i càpsula endoscòpica, així com les terapèutiques específiques. Així mateix es disposa d'una sala compartida amb radiodiagnòstic per a la realització de CPRE o altres tècniques endoscòpiques terapèutiques que requereixen l'ús de radiologia.

A la Unitat d'Endoscòpia també es fan proves funcionals digestives: pHmetria i manometria esofàgica i anorectal.

L’atenció dels pacients amb patologia digestiva es realitza dintre d’un àmbit multidisciplinar. En la presa de decisions i plantejament terapèutic del pacient intervenen altres especialistes com radiòlegs, cirurgians o patòlegs amb els que estem en contacte amb una periodicitat setmanal mitjançant sessions clíniques multidisciplinars. Es fan comitès de decisió clínica que serveixen per incrementar la qualitat assistèncial, agilitzar els circuits, amb un paper important en la docència i la recerca.

Estructura del Servei

El Servei d’Aparell Digestiu està format per 15 metges, personal de infermeria i el suport d'un administratiu.