Guia del resident d'Urologia

Cap de la Unitat Docent
Carlos Abad Gairin

Tutor:
Naim Hannaoui Had, Marta Capdevila Gonzalo

Contacte:
93 723 10 10 ext. 81519
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places ofertades: 1 per any

Microscopi amb imatge microscòpica. Fotolia © Franz Pfluegl

 

Resum del programa MEF

L’especialitat

La Urologia és una especialitat mèdic-quirúrgica que s'ocupa de l'estudi, diagnòstic i tractament de les afeccions mèdiques i quirúrgiques de l'aparell urinari i retroperitoneo en tots dos sexes i de l'aparell genital masculí sense límit d'edat, motivades per patiments congènits, traumàtics, sèptics, metabòlics, obstructius i oncològics. Com a tal especialitat, la Urologia té la seva propedèutica, semiologia, nosologia i procediments específics diagnòstics i terapèutics, quirúrgics, endoscòpics i per mitjans físics. Una visió integral de la Urologia inclou les següents àrees: Andrologia, Urolitiasis, Endourologia, Laparoscòpia, Oncologia, Urologia funcional femenina i masculina i Urodinàmica, Uropediatria, Trasplantament Renal i Urologia General que estudia la resta de les entitats nosològiques. Per atendre a aquestes variades patologies, la Urologia té procediments diagnòstics que li són comuns a moltes altres especialitats i uns altres que li són específics, la realització dels quals comporta compromisos d'aprenentatge i dedicació no inferiors als relacionats amb els procediments terapèutics.

Descripció del Servei

El Servei d'Urologia ha potenciat en els últims anys la seva faceta docent i des de 2009 està acreditat per a la formació d'especialistes en Urologia. Actualment, està incorporat a la formació pregrau de Medicina en l'àmbit de la Unitat Docent de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Atesa la gran àrea de referència, el Servei col·labora de forma estreta amb els metges d'atenció primària amb l'objectiu d'oferir una atenció continuada entre nivells assistencials de la major qualitat, realitzant protocols consensuats, circuits ràpids d'atenció en patologia urgent i tumoral, i cursos de formació i actualització en patologia prevalents urològics.

El Servei d'Urologia disposa de diverses unitats:

  • Unitat d'Andrologia i Patologia Prostàtica
  • Unitat de Cirurgia Laparoscòpica.
  • Unitat d'Oncologia Urològica.
  • Unitat de Urolitiasis.
  • Unitat d'Urologia Funcional i Sòl Pèlvic.

Estructura del Servei

Consultes externes, Atenció Continuada. Gabinet d'Urologia: Endoscòpia Ambulatoria, Ecografia Urològica i Andrològica i test funcionals andrologics i patologia de sòl pèlvic.

Hospital de dia. Planta de Hospitalizació.

Activitat quirúrgica: Bloc quirúrgic central, 8 sessions setmanals (4 de matí i 4 de tardes) i una sessió quirúrgica setmanal matutina de cirurgia major ambulatòria.

Urgències.

Professionals

El Servei està format per un total d'11 adjunts i 5 metges en formació (MEF),

Una oficial administrativa, 1 supervisora d'infermeria de planta, 14 infermeres, 16 TCAI de planta, una infermera de CCEE, i 2 auxiliars de CCEE.