Guia del resident de Medicina Intensiva

Cap de la Unitat Docent:
Oriol Roca Gas

Tutors:
Cristina Espinal Sacristán, Consuelo Guía Rambla, Guillem Gruartmoner de Vera,
Ana Navas Pérez, Andrey Rodríguez Yakushev

Contacte:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
93 723 10 10 ext. 80522

Places acreditades:
3 per any

 

Resum del programa MEF

L'especialitat

La Medicina Intensiva s'ocupa dels malalts amb alteracions fisiopatològiques amb alt nivell de severitat que puguin representar una amenaça per a la seva vida, però també siguin susceptibles de recuperació. L'especialista haurà de tenir els coneixements necessaris dels mecanismes fisiopatològics responsables de la situació crítica dels malalts i saber aplicar les diferents tècniques de suport vital adients.

Descripció del servei

  • El Servei de Medicina Intensiva forma part de l’Àrea de Crítics, que disposa d’una Unitat de Cures Intensives polivalent, una Unitat de Semicrítics i un dispositiu d’atenció prehospitalària (terrestre i aèria).
  • L’Àrea de Crítics és un servei de referència a la nostra àrea en l’atenció al malalt crític, amb un sistema orientat a l’atenció integral de cures del pacient en l’àmbit tant prehospitalari com hospitalari; garantint la continuïtat assistencial del pacient, amb una atenció sanitària d’excel·lència, i integrant la labor assistencial, la docent i la investigadora.
  • Els professionals del Servei de Medicina Intensiva són els responsables de l’atenció, el control de qualitat, la revisió del material i l’actualització dels protocols d’actuació de l’aturada cardiorespiratòria a la institució.
  • El Servei de Medicina Intensiva realitza la coordinació del trasplantament d’òrgans i teixits. A més, participa en la implantació de marcapassos definitius juntament al Servei de Cardiologia.

Activitat docent i investigadora

Docència

  • Formació de residents nacionals i estrangers.
  • Formació pregrau i postgrau de medicina i infermeria.
  • Centre de referència en formació d’àrees específiques de coneixement (monitorització hemodinàmica, ecografia, ventilació mecànica) a nivell nacional i internacional.
  • Organització de cursos de diferents temes de l’àmbit de la medicina crítica.

Recerca

  • El Servei de Medicina Intensiva té una llarga trajectòria investigadora a nivell clínic i experimental.
  • El grup investigador conforma el grup 33 del CIBER de malalties respiratòries i està reconegut com a grup consolidat en fisiopatologia associada al pacient crític per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR/SGR532). El grup participa activament en grups de treball de la Societat Europea de Medicina Intensiva (ESICM), la Sociedad Española de Medicina Intensiva, Crítica y Unidades Coronarias (SEMICYUC) de sèpsies, patologia cardiovascular i insuficiència respiratòria, i la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC).
  • El Servei de Medicina Intensiva ocupa una posició de lideratge en lesió pulmonar aguda, síndrome de distrès respiratori agut (SDRA), ventilació mecànica, infecció en el pacient crític, monitorització hemodinàmica/ecografia i innovació en monitorització.
  • El grup investigador de l’àrea de crítics té establerts acords de col·laboració amb d’altres grups d’investigadors d’excel·lència, nacionals i internacionals, per afavorir la seva projecció i creixement a nivell assistencial, docent i investigador.