Guia del resident d'Infermeria Pediatrica

Cap de la Unitat Docent:
Luis Renter Valdovinos

Coordinadora:
Encarnación Gómez Gamboa

Tutores:
Ana Carrasco Domingo, M. Núria Palacio Marco, Gemma Gómez Llanes

Contacte:
93 723 10 10 
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places acreditades: 3 per any

 

Resum del programa MEF

L'especialitat

La infermeria especialista en pediatria proporciona una atenció integral al pacient pediàtric, entre 0 i 18 anys d’ edat, i la seva família. Desenvolupa el seu rol des de la prevenció, promoció de la salut, atenció especialitzada, recerca i innovació, docència, en un marc de sostenibilitat, equitat, eficiència, rapidesa i continuïtat assistencial.

En el Parc Taulí l'itinerari formatiu dels/de les residents en infermeria pediàtrica ha estat dissenyat tenint en conté i pensant en l’atenció de l’infant –adolescent i la seva família d’una forma global on es contemplen totes les esferes que configuren la persona. Volem amb aquest disseny donar una visió de continuïtat dels processos assistencial, aconseguint d’ aquesta manera tenir una perspectiva més real del que li passa al pacient i de les seves necessitats. Per tal d’aconseguir aquest objectiu les rotacions programades pels residents són tan en àrees pròpies del servei, com per àrees d’altres serveis de l’ hospital o bé dispositius assistencials externs on també es dona assistència a pacients pediàtrics. Alguns d’aquests dispositius són la unitat d’hospitalització d’obstetrícia, quiròfan, o salut mental infantil-adolescent.

Descripció del Servei

El Servei de Medicina Pediàtrica de l'Hospital de Sabadell està integrat en el Centre d'Atenció a la Dona i a l'Infant (CADI), que inclou també el Servei de Cirurgia Pediàtrica i el Servei d'Obstetrícia i Ginecologia.

És un servei Nivell III, de referència per una gran àrea de població de la Catalunya Central i Nord. Treballem per ser i mantenir-nos com un servei de referència dins de la Pediatria Catalana, amb prestigi nacional i internacional en les diferents àrees de l'especialitat, funcionant en tot moment com un equip estructurat i cohesionat. Donem atenció a pacients amb problemes relacionats amb qualsevol especialitat pediàtrica, amb una alta capacitat resolutiva. Recentment (2015-2016) som centre de referència en genètica clínica i assessorament genètic i a l’ any 2017 se'ns ha assignat com a centre expert en l’ atenció a les malalties minoritàries a Catalunya, dedicada a l’ atenció de les malalties cognitivo-conductuals de base genètica.

La sensibilitat, l'atenció individualitzada i centrada en el pacient i a la seva família des de la infància a l'adolescència, la professionalitat, el compromís amb la innovació i la millora contínua, l'exigència en la consecució d'objectius de qualitat, i la formació continuada dels professionals que l'integren, són alguns dels valors principals que l'animen.

Estructura del Servei

El servei de Pediatria comprèn:

  • Àrea d’hospitalització Pediàtrica, amb 38 llits que estan distribuïts en habitacions dobles, excepte dos que són individuals per a situacions que el pacient ho requereixi. Es troba situada a la segona planta de l’Hospital de Sabadell. A la mateixa planta es troba també una part de la Unitat de Crisis d’Adolescents, que depèn del Servei de Salud Mental.
  • Àrea de Crítics amb una UCI exclusivament pediàtrica amb 6 boxes individuals, 5 dels quals poden duplicar-se admetent 2 llits de semi-crítics per a lactants i 1 box d'aïllament amb pressió negativa.
  • Unitat de Neonatologia amb 25 places distribuïdes en 6 boxes individuals de Cures Intensives Neonatals, 1 box especialment adaptat per a Cirurgia Neonatal i procediments invasius d'alta complexitat i una sala amb 12 places de cures intermèdies, 2 habitacions individuals d'hospitalització mare-nadó i 4-6 places de cures mínimes/pre-alta.
  • Àrea d’Urgències i Emergències, ubicada dins del servei d’urgències, però en una zona exclusiva per l’atenció del pacient pediàtric. Hi ha 4 consultes per a visites de nivell de complexitat IV –V, un espai per a triatge i 3 boxes per a atenció medicoquirúrgica, atenció al pacient crític i realització de procediments. Hi ha dos sales d’ observació una amb 7 llits per observacions més llargues i una amb 5 llits per nens en observació per valorar evolució o tractament.
  • Àrea de Consultoris, està formada per 16 espais habilitats per a Consultes Externes multidisciplinàries, proves funcionals, exploracions complementàries diverses de diferents especialitats, zona de fisioteràpia i d'extraccions analítiques.
  • Hospital de Dia pediàtric multidisciplinari on es poden atendre a 7 pacients a la vegada ubicats en boxes, lliteres o butaques de pacients.

Professionals

En l' actualitat al servei de pediatria estan treballant unes 100 infermeres, de les quals més de la meitat de les infermeres són especialistes en infermeria pediàtrica o bé tenen una experiència reconeguda de més de 6 anys en l’atenció al pacient pediàtric. Treballen en equip amb altres membres involucrats en l’atenció assistencial o membres de serveis de suport per aconseguir l’objectiu clau que és una atenció integral, individualitzada i humanitzada per al pacient pediàtric i la seva família.