Guia del resident de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Responsables:
Xavier Pelfort López

Tutors:
Francesc A. Marcano Fernández, Christian P. Yela Verdú, Francesc Acerboni Flores

Contacte:
93 723 10 10 ext. 81619
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places acreditades: 2 per any

Resum del programa MEF

L'especialitat

La Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia és l’especialitat que inclou la prevenció, la valoració clínica, el diagnòstic, el tractament quirúrgic i no quirúrgic i el seguiment fins al restabliment funcional dels processos congènits, traumàtics, infecciosos, tumorals, metabòlics, degeneratius i de les deformitats i trastorns funcionals adquirits de l’aparell locomotor i de les seves estructures associades.

El procés d’aprenentatge s’ha de centrar en l’anàlisi i resolució lògica fonamentada de problemes definits com a exemples significatius en cadascun dels àmbits de l’especialitat, garantint així una formació suficient sense necessitat d’adquirir una experiència exhaustiva de tots els camps possibles.

Descripció del Servei

El Servei de COT de l’Hospital de Sabadell es troba ubicat a la planta 6a, principalment, de l’edifici Taulí.

A l’àrea d’urgències del mateix edifici Taulí compartim espai amb els cirurgians, essent anomenada àrea quirúrgica. A urgències COT s’atenen uns 30.000 pacients cada any.

Tenim també unes consultes externes que estan ubicades a l'edifici Centenari i visitem als CAE de la zona (Cerdanyola / Sant Fèlix ). Es realitzen unes 60.000 visites anuals.

El bloc quirúrgic és a la 2a planta de l’edifici Taulí on disposem diàriament d'una mitjana de 4-5 quiròfans diaris i al centre de cirurgia ambulatòria (CQA) on disposem de 2-3 quiròfans diaris. En total, realitzem 37 sessions quirúrgiques per setmana.

Estructura del Servei

El Servei està distribuït en 11 Unitats funcionals: Traumatologia, Maluc, Genoll, Peu i Turmell, Espatlla-Colze, Mà, Microcirurgia, Raquis, Ortopèdia infantil, Onco-trauma i Sèptics.

Cada Unitat disposa d'un cap que coordina totes les activitats de la Unitat.

A la Unitat de Traumatologia participen tots els membres del servei que realitzen activitat de jornada extraordinària (guàrdies).

Professionals

El Servei està format per un total de 54 metges. 43 són especialistes del Servei de COT i 11 són metges especialistes en formació (MEF).

El Servei consta d'una administrativa i d'un professional de suport als projectes de recerca.