Guia del resident de Psiquiatria

Cap de la Unitat Docent:
Diego J. Palao Vidal

Tutors:
Juan David Barbero Valverde, Alex Ferrer Alberti, Martí Guiovart Julian

Contacte:
93 745 83 76
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places acreditades: 3 per any

 

Resum del programa MEF

L'especialitat

La Psiquiatria és una especialitat mèdica que ocupa un lloc d'encreuament entre les disciplines biològiques i les humanes. Les seves accions no s'han de limitar a l'àmbit medico-clínic sinó que han de dirigir-se a aspectes com la prevenció, rehabilitació i reinserció del pacient al seu entorn psicosocial. Això vol dir que aquesta disciplina inclou un ampli ventall d'intervencions que van des de les psicoteràpies fins a la psicofarmacologia o altres teràpies biològiques (p.e. la TEC) basades en la millor evidència científica disponible. Participem d’un model de psiquiatria comunitària que té com objectiu afavorir l’autonomia i la integració de les persones en el seu entorn, afavorint la seva participació i la dels seus familiars en els tractaments.

Descripció del Servei

L’àmbit de Salut Mental i Addiccions Parc Taulí forma part del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell (CCSPT) i està constituit per un Servei de Psiquiatria i Salut Mental d’Adults i un Servei de Salut Mental Infantil i Juvenil. Es disposa dels serveis d’assistència pública especialitzada en un entorn d’hospital general de la població del Vallès Occidental Est per uns 425.000 habitants, en connexió íntima amb altres especialitats i la resta de dispositius de salut mental comunitaris.El seu funcionament es basa en un un reconegut model de gestió integrada i està alineat amb les directrius del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Treballem en equips multidisciplinaris constituits per professionals de la psiquiatria, psicologia clínica, infermeria, treball social i terapia ocupacional, entre d’altres amb l'objectiu d'oferir una atenció especialitzada de qualitat, des d'un model d'atenció centrat en la persona, amb programes orientats a la millora contínua i basats en l'evidència científica i la innovació, afavorint la participación dels usuaris i les seves famílies.

En l’ambit de la recerca priortizem les següents línies: 1) Epidemiologia, depressió i prevenció del suïcidi (Observatori de Prevenció del Suïcidi de Catalunya); 2) Trastorns psicòtics incipients; 3) Psiconeuroendocrinologia i estrès 4) Patologíes resistents (depressió, trastorn bipolar i esquizofrènia); 4) Diferències de gènere en els trastorns afectius i salut mental perinatal i 5) e-Health amb l’adaptació de les TIC’s a l’àmbit de la salut mental

Estructura del Servei

El Servei de Psiquiatria del Parc Taulí està estructurat en els següents dispositius, en els quals es desenvolupen diferents programes específics, com ara un programa d'atenció als primers episodis psicòtics (PEP/PAE-TPI), un Servei Especialitzat en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual (SESMDI), programa de Depressió Resistent, Neuromodulació, Trastorns psicòtics resistents, Salut Mental Perinatal i Psicogeriatria. 

 • Salut Mental Adults:
  • Atenció ambulatòria adults (CSMA I i II) en el mateix recinte hospitalari
  • Servei Rehabilitador Comunitari Antaviana.
  • Centre d'Atenció i Seguiment de Drogodependències (CASD) en el mateix recinte hospitalari 
  • Unitat Hospitalària de Desintoxicació
  • Hospitalització d’aguts i Hospitalització de subaguts
  • Hospitalització domiciliària
  • Hospital de dia d’adults 

 • Salut Mental Infantil i Juvenil:
  • Atenció ambulatòria infantil i juvenil (CSMIJ I i II)
  • Hospital de dia d'adolescents
  • Hospitalització d'aguts infantil i juvenil (UCA)