Guia del resident de Psiquiatria Infantil i de l'Adolescència

Cap de la Unitat Docent:
Diego J. Palao Vidal

Cap de l'àrea: Montse Pàmias Massana

Tutora: Elena Pujals Altes

Contacte: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

93 723 10 10

Places acreditades: 2 per any

Resum del programa MEF

L'especialitat

L'any 2023 s’inicia al Parc Taulí la formació en l’especialitat de Psiquiatria Infantil i de l'Adolescència, sent un dels centres que acollirà a un dels tres primers residents d`'aquesta especialitat a Catalunya (20 en total en l'Estat espanyol).

Aquesta especialitat sorgeix de la necessitat de diferenciar-se i consolidar-se de manera independent, ja que els infants i els adolescents no són "adults grans”; mereixen una atenció mèdica especialitzada que tingui en compte les seves necessitats, de la mà de professionals formats específicament per això.

A més, es tracta d'una especialitat molt necessària, tenint en compte que 7 de cada 10 problemes mentals comencen abans dels 18 anys, i que 1 de cada 5 adolescents pateix algun trastorn emocional o de conducta, segons l'OMS.

Descripció del Servei

La Unitat d'Hospitalització d’Aguts, té una capacitat de 16 llits i dona entre 200 i 250 altes a l'any. Té una estada mitjana de 16 dies. Aquesta hospitalització és de referència per a tot el Vallès Occidental.

L'any 2021 es van atendre al Servei d’Urgències de l'hospital 879 infants/adolescents amb urgència de psiquiatria.

L'Hospital de Dia de Salut Mental, amb 20 places, dona entre 110 i 130 altes a l'any. Al desembre del 2022 s'ha iniciat l'activitat d'Hospital de Dia de Trastorns de la Conducta Alimentària, amb una capacitat de 15 places.

La Consulta Externa està estructurada en dos CSMIJS. L'any 2021 es van atendre 2.704 primeres visites i, en total, vam realitzar 29.450 visites.

L'equip de salut mental, tant de psiquiatria com de psicologia, es desplaça també als 16 centres d'atenció primària de Vallés Occidental Est per donar-hi atenció a primeres visites i casos lleus.

En els pacients amb autisme, donem suport de de salut mental a 56 aules especifiques, entre escoles ordinàries i centres d'educació especial. A les escoles també col·laborem amb el Programa Salut i Escola i amb programes de prevenció a través de la nostra plataforma mind-u.

Altres programes d'atenció específica són: atenció a primers episodis psicòtics, atenció a pacients amb funcionament intel·lectual límit, atenció a pacients que són tutelats per la DGAIA, atenció a pacients amb consum de tòxics, atenció a pacients amb malalties minoritàries i atenció a pacients amb trastorns de la conducta alimentària.

En els darrers dos anys, s'han iniciat programes d'atenció fora de l'hospital, per atendre situacions de crisi en el domicili del pacient així com casos de pacients desvinculats i molt greus, amb el programa Guia.

Estructura del Servei

L’equip de psiquiatria infantil i juvenil està format per 18 psiquiatres, 18 psicòlegs/ogues clínics, 6 treballadors/es socials i 4 educadors/es socials, a més de l'equip d'infermeria i auxiliars que atenen en els diferents recursos.

El nostre Servei és un equip docent, amb formació de residents de psiquiatria, psicologia i infermeria de salut mental.