Guia del resident de Cirurgia General i Aparell Digestiu

Cap de la Unitat Docent:
Laura Mora López

Tutors
Natalia Bejarano González, Anna Pallissera Lloveras, Heura Llaquet Bayo

Contacte:
93 745 82 89
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places acreditades: 2 per any

 

Resum del programa MEF

L'especialitat

La Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu és l'especialitat de la Medicina que s’ocupa del diagnòstic i del tractament de les malalties que afecten al tracte digestiu (esòfag, estómac, intestí prim, còlon, recte, anus, fetge, vies biliars i pàncrees), òrgans glandulars associats (cap, coll i mama), retroperitoneu, paret abdominal, pell i part toves.

D’altra banda, també s’ocupa del plantejament inicial i de la resolució, fins a cert nivell de complexitat, de la patologia quirúrgica urgent que pertany a altres especialitats quirúrgiques (cirurgia vascular, cirurgia toràcica, urologia, cirurgia maxil·lofacial, neurocirurgia, cirurgia plàstica i pediàtrica), fet que dóna a aquesta especialitat una àmplia base formativa, tant per l’assistència com per la recerca i la docència.

L’itinerari formatiu del resident té com a objectiu formar als metges especialistes en les diferents àrees abans descrites, en consonància amb l’Asociación Española de Cirugía (AEC). Això permet poder obtenir el certificat d’excel·lència de l’AEC una vegada finalitzada l’etapa formativa. Aquest itinerari es troba resumit en el cronograma de rotacions i és modificable en funció de les necessitats. Tota l’activitat assistencial i curricular del resident s’enregistra al Llibre Informàtic del Resident (LIR), proposat actualment per l’AEC per unificar la recollida de dades a nivell estatal, i del qual som creadors.

Descripció del Servei

El Servei de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) es troba constituït per 7 unitats funcionals

 • Atenció Primària
 • Cirurgia Endocrina - Cap i Coll
 • Cirurgia de la Mama
 • Coloproctologia
 • Cirurgia Esofagogàstrica
 • Cirurgia Hepatobiliopancreàtica
 • Malalt Agut (urgències)
 • Cirurgia de Paret Abdominal

La relació amb altres especialitats és fonamental en un model de medicina centrada en el pacient i, per tant, es realitza de forma multidisciplinària i transversal mitjançant els comitès de tumors dividits per àrees de coneixement.

Atenem als pacients en diferents àrees assistencials:

 • Assistència continuada urgent (guàrdies). Es realitza tant a l’àrea d’urgències com a les plantes d’hospitalització per 2 adjunts i 2 residents /dia. S’atenen unes 35 visites diàries (12.700 visites anuals) i es realitzen unes 3 intervencions urgents diàriament. Es disposa d’un quiròfan d’urgències per a la realització d’aquestes intervencions.
 • Assistència programada hospitalària. Les sessions quirúrgiques es realitzen al Bloc Quirúrgic Central, on disposem de 16 quiròfans setmanals, i al Centre Quirúrgic Ambulatori amb 8 quiròfans setmanals. En total, es realitzen unes 3.500 intervencions quirúrgiques anuals. Disposem de 35 llits a l’àrea d’hospitalització, que representen unes 2.700 altes hospitalàries anuals. Les visites a consultes externes representen unes 3.500 anuals.
 • Assistència programada ambulatòria. Es realitza al CUAP San Fèlix (Sabadell) i al CUAP Cerdanyola-Ripollet II (Cerdanyola). En aquests ambulatoris es porten a terme unes 150 visites presencials, 130 visites virtuals i 35 cirurgies menors a la setmana.

Professionals

El servei està format per 32 cirurgians/nes d’staff,  i 10 metges/sses en formació (MEF).