© velusariot / Fotolia

Canvis fisiològics a l'embaràs

Sistema respiratori

Sistema respiratori

La freqüència respiratòria s’eleva aproximadament un 20 % per compensar l’augment del consum matern d’oxigen de la mare i del nadó.

 

 

 

 

 

 

Sistema cardiovascular

Sistema cardiovascular

El cor augmenta de mida i es desplaça cap amunt i cap a l’esquerra pel creixement de l’úter, el qual eleva el diafragma.

El volum sanguini augmenta aproximadament un 30 % i la freqüència cardíaca creix uns 15 batecs per minut. A causa de l’augment del volum sanguini, hi té lloc una hemodilució (és a dir, la sang està més diluïda) i pot aparèixer una anèmia fisiològica que pot millorar amb una dieta adequada o amb l’aportació d’algun complement alimentari.

La pressió arterial disminueix gradualment fins les setmanes 16 y 20, i després comença a augmentar fins arribar a xifres properes a les d’abans de la gestació.  Pot aparèixer l’anomenat síndrome d’hipotensió supina que pot sorgir quan s’està panxa enlaire per compressió de la vena cava que i es sol recuperar quan es col·loca estirada de costat esquerra.

També, la pressió de la vena femoral per l’úter gestant pot dificultar el retorn venós de les cames, cosa que pot facilitar l’aparició de varius i edemes (cames inflades). Per tal de millorar i reduir les molèsties es recomana elevar les cames i fer-se dutxes d’aigua freda.

Sistema gastrointestinal

Sistema gastrointestinal

Acostumen a aparèixer nàusees i vòmits, sobretot al primer trimestre i a primera hora del matí; es recomana evitar menjars rics en greixos i amb olors fortes, així com menjar a primera hora del matí alguna cosa sòlida, evitant líquids.

De vegades, també s’altera el sentit del gust i l’olfacte sol estar més accentuat. Pot produir-se un increment de saliva o gingivitis (inflamació de les genives).

Quan l’embaràs avança i l’úter creix, aquest va desplaçant els òrgans abdominals com l’estómac i facilita el reflux de les secrecions gàstriques i és quan apareix la sensació de cremor (pirosi). El volum de l’estómac està reduït i treballa més a poc a poc, per això es recomana fer àpats de poca quantitat però sovint.

El volum de l’estómac es redueix i treballa més lentament, de manera que la gestant hauria de fer àpats de menys quantitat per no patir una sensació d’excessiva plenitud després de les ingestes. Com que l’úter també comprimeix els intestins, aquests alenteixen el seu funcionament habitual i pot aparèixer distensió abdominal i estrenyiment. L’estrenyiment és un altre factor que, igual que la dificultat del retorn venós, pot ocasionar la presència d’hemorroides.

Canvis als pits

Canvis als pits

Els pits comencen a preparar-se per a la lactància, poden créixer i tornar-se més sensibles al tacte. Els mugrons i l’arèola poden tornar-se d’un color més fosc a causa de l’augment de la pigmentació. Poden aparèixer els tubercles de Montgomery - glàndules que secreten secrecions per mantenir el mugró hidratat i lubricat. I durant la gestació es pot segregar calostre - llet inicial, espessa i d’aspecte groguenc.

 

 

 

Canvis hormonals

Canvis hormonals

La placenta actua com una glàndula endocrina durant l’embaràs. És la responsable del manteniment de l’embaràs, del creixement de l’úter i dels múltiples canvis durant l’embaràs. A nivell endocrí, la tiroides, la hipòfisi, les glàndules suprarenals i el pàncrees augmenten les seves funcions i les seves formacions hormonals, ajustant les necessitats de la dona.

 

 

 

 

 

Canvis abdominals

Canvis abdominals

 

Durant el segon trimestre, l’abdomen comença a créixer fins al final de l’embaràs. A la meitat de l’embaràs (setmana 20) l’úter es troba aproximadament a l’alçada del melic. Es pot notar dolor al abdomen o esquena a causa de l'estirament que pateixen els músculs i lligaments pel creixement del úter.

Canvis urinaris

Canvis urinaris

A causa de la compressió de l’úter a l’aparell urinari, es veu disminuït el volum de la bufeta i s’ha d’anar sovint a orinar, tot i que la quantitat pot ser menor. L’augment de volum de sang pot provocar un augment de la quantitat d’orina que sovint afecta durant la nit (nictúria).

Poden aparèixer petites sortides d’orina involuntàries amb els esternuts o amb el riure també a causa de la compressió del úter als músculs del sòl pèlvic.

 

 

Canvis musculoesquelètics

Canvis musculoesquelètics

Hi ha una recol·locació de la curvatura de la columna vertebral per mantenir l’equilibri que produeix un canvi de la postura amb una hiperlordosi lumbar.

S’incrementa la laxitud dels lligaments a causa de l’augment de la hormona relaxina que prepara la pelvis per al naixement, augmentat la mobilitat.

Canvis a la pell

Canvis a la pell

 

  • Estries: Solen aparèixer a la segona meitat de l’embaràs sobretot a l’abdomen i als pits, i són causades per l’estirament de la pell.
  • Hiperpigmentació de la zona del melic (línia alba), mugrons i cara (cloasma). La seva causa són els canvis hormonals, i solen desapareixen desprès de l’embaràs.
  • Augment de la circulació superficial degut al augment dels estrògens poden aparèixer aranyes vasculars i envermelliment de les palmes.