-
El part
Què passa durant el part?
Podem iniciar el part perquè comencem a tenir contraccions, hem trencat aigües o bé perquè ens l’han hagut de provocar per diferents motius. Les contraccions són imprescindibles en el part i permetran la dilatació del coll uterí i l’expulsió del nadó i la placenta. En les primeres fases del part solen ser irregulars però, a mesura que el part va evolucionant, les contraccions són més freqüents i intenses. Comencen a la part superior de l’úter i finalitzen a la part inferior, duren un minut aproximadament i en podem tenir entre una i cinc en deu minuts. El temps entre contracció i contracció és molt important que l’aprofitem per relaxar-nos i carregar-nos d’energia.
La tolerància al dolor que provoquen les contraccions de part és particular en cada dona i, per tant, disposem de diferents mètodes per alleugerir-lo depenent de la vivència que es tingui del procés.
El part passa per diferents fases, on l’equip professional vetllarà tant pel benestar físic i emocional tant de la mare com del nadó.
© Mireia NavarroEstic de part?
Pròdroms de part
És important reconèixer i apreciar les sensacions i canvis que es produeixen en el nostre cos i que ens indiquen que el part podria desencadenar-se en qüestió d'hores o dies: és el que coneixem com a pròdroms de part. Cada dona els pot experimentar de manera diferent en la seva aparició i durada.
Els pròdroms de part són molt variables però solen constar de:
- Contraccions uterines, que s'assemblen a les molèsties de la regla. Altres dones ho experimenten com "punxades" a la part baixa del ventre. Es poden apreciar manualment com un enduriment progressiu de l'abdomen.
- Expulsió del tap mucós: és la sortida a través de la vagina d'una substància mucosa, espessa, que pot presentar un color blanquinós, rosat o marronós i que varia pel que fa a quantitat, pot ser que s'expulsi de cop o poc a poc. No sempre s'aprecia aquest procés, i quan passa pot durar hores o fins i tot dies. No és motiu per anar a l’hospital: el part és pròxim però no imminent. És freqüent que l'expulsió del tap mucós o el trencament de bossa s'acompanyin d'un lleu sagnat, normalment en forma de fils de sang o petites taques. És normal i no s’ha d’acudir a urgències.
És moment de revisar si teniu preparat tot el que es necessitarà durant l’estada a la maternitat. (Vegeu Panereta per a l'ingrés a l'Hospital >>>).
També és important que porteu totes les proves i analítiques realitzades durant l’embaràs quan acudim a urgències.
Com comença el part?
Considerem que el part comença, de manera espontània, quan les contraccions es tornen regulars, van creixent en intensitat (vol dir que es van notant cada vegada més fortes), duren més temps i no cedeixen amb el repòs. Pot passar que simultàniament trenquis la bossa de les aigües. És important l'hora en què notes la sortida del líquid i el seu color ja que seran dades que et preguntaran quan arribis a urgències. En altres ocasions, es pot trencar la bossa de les aigües de manera espontània sense que encara s'hagin iniciat les contraccions de part.
He "trencat aigües"?El trencament de la bossa, o “d’aigües", és la sortida de líquid amniòtic per la vagina, independentment de la quantitat o freqüència.
Pot ser de manera franca (expulses una gran quantitat de líquid) o alta (la sortida de líquid és gradual i es pot confondre amb flux). En cas de dubte, s'ha d'acudir a l'hospital per confirmar o descartar el trencament de la bossa.
Si el color de las aigües és groc, verdós o molt fosc has d'acudir immediatament a l'hospital. Si el líquid és clar has d’acudir però sense pressa.
En qualsevol cas, a les 12 hores del trencament de la bossa de les aigües s’iniciarà tractament antibiòtic per disminuir el risc d’infecció del nadó.
Signes d'alarma (SEMPRE s'ha d'acudir a urgències)
- Sagnat abundant en quantitat similar o superior a una menstruació.
- Pèrdua de líquid amniòtic que no és clar (groc, verd, fosc).
- Trencament de la bossa de les aigües de més de 12 hores.
- Absència de moviments fetals.
-
Febre alta de més de 38 ºC.