© velusariot / Fotolia

Alleujament del dolor

Generalment, el procés del part es viu com un procés dolorós. La vivència i la tolerància del dolor es percep de manera molt diferent en cada dona. L’alleujament del dolor durant el procés de part contribueix a augmentar-ne el benestar físic i emocional. L’elecció de un mètode o un altre per alleujar el dolor depèn exclusivament de cada dona.

 

Generalment, el procés del part es viu com un procés dolorós. La vivència i la tolerància del dolor es percep de manera molt diferent en cada dona. L’alleujament del dolor durant el procés de part contribueix a augmentar-ne el benestar físic i emocional. L’elecció de un mètode o un altre per alleujar el dolor depèn exclusivament de cada dona.

 

Mètodes no farmacològics

Mètodes no farmacològics

Massatge

El massatge i el tacte tranquil·litzador promouen la relaxació, alleugen la tensió muscular i poden reduir la percepció del dolor.

Relaxació- Respiració

La respiració, juntament amb les tècniques de relaxació, contribueixen a disminuir l’ansietat, havent-hi la percepció d’un millor control del dolor durant el procés de part.

Existeixen múltiples tècniques de relaxació que poden utilitzar-se (visualització, ioga,..). Requereixen d’un entrenament previ.

Distracció

La música, el moviment i/o centrar la consciència en coses agradables, ajuda a alleujar les molèsties pròpies del procés del part.

Aplicació de calor local

L’aplicació de calor local sobre la superfície corporal té un efecte analgèsic: ajuda a disminuir la sensibilitat al dolor i promou la relaxació.

Esferodinàmia

Consisteix en la utilització de una pilota de plàstic que permet descomprimir la pressió del fetus sobre la pelvis. Permet realitzar moviments fluids així com moure la pelvis endavant, endarrere, a ambdós costats i de manera circular.

Hidroteràpia

Consisteix en la immersió en aigua calenta durant la primera etapa del part. S’aconsella la seva utilització a partir dels 5 cm de dilatació. El trencament de la bossa de les aigües no contraindica la seva utilització.

La utilització d’aigua calenta durant la dilatació promou la relaxació muscular, redueix l’ansietat, augmenta la sensació de control del dolor i la satisfacció.

 

 

 

 

 

 

 

Aromateràpia

Conjuntament amb el massatge, la utilització d’olis essencials ajuda a alleujar els dolors de part o dolors musculars i disminuir l’ansietat.

Injecció d’aigua estèril

Consisteix en la injecció de 0,1-0,5 ml d’aigua estèril a ambdós costats de la base de la columna vertebral (rombe Michaellis). S’utilitza per alleujar el dolor lumbar de forma continua durant el part.

TENS (Estimulació Nerviosa Transcutània)

Tècnica analgèsica que es basa a enviar des de la pell una estimulació nerviosa repetida per inhibir la transmissió d’impulsos nociceptors a nivell medul·lar, és a dir, per inhibir la informació dolorosa. L'estimulació del TENS és percebuda com una sensació de bombolleig.
 

Mètodes farmacològics

Mètodes farmacològics

Òxid nitrós

També conegut com “el gas del riure”, l’òxid nitrós consisteix en una mescla de 50% d'oxigen i 50% d'òxid nitrós. És fàcil de utilitzar, té una acció ràpida, no s’acumula, no és tòxic ni per a la mare ni per al nadó i no disminueix les contraccions uterines.

S’ha de utilitzar a l'inici i durant les contraccions, així com realitzar períodes de descans entre elles. S’ha de acompanyar d'una respiració pausada. La mare pot tenir sensació de mareig o basques, pel que s’aconsella que durant la seva utilització es mantingui asseguda o estirada.

La seva utilització ajuda alleujar el dolor de la dona durant la dilatació.

Analgèsia peridural

L’analgèsia peridural consisteix en un tipus d’analgèsia que produeix el bloqueig de les terminacions nervioses a nivell de la medul·la espinal, per alleujar el dolor durant el treball de part. Aquesta tècnica és realitzada per un especialista.

S’aconsella la seva administració quan el part ja està instaurat i les contraccions son regulars.