© velusariot / Fotolia

Hàbits saludables

Alimentació

Alimentació

 1. Menja fruita, verdura, hortalisses, llegums, fruita seca, i farinacis (preferentment integrals), així com quantitats moderades de carn, peix, ous i làctics.
 2. Reparteix la ingesta diària en 5 o 6 àpats; t’ajudarà a sentir-te millor. No cal menjar per dos.
 3. Beu preferentment aigua.
 4. Modera el consum de sal. És millor utilitzar sal iodada.
 5. Utilitza preferentment oli d’oliva, per cuinar.
 6. Menja cinc racions de fruita i verdura al dia.
 7. Menja peix dos cops a la setmana, ja que té omega 3, necessari per al bon desenvolupament del fetus. Evita els peixos predadors (peix espasa, emperador, tonyina) ja que tenen alt contingut en mercuri.
 8. Menja làctics, preferentment desnatats. Evita els formatges frescos o de pasta tova (camembert, mascarpone, brie, mató, formatge de Burgos).
 9. Cuina les carns suficientment, sense que quedin parts crues.
 10. Respecta les dates de caducitat dels aliments refrigerats.
 11. En general, no mengis aliments crus d’origen animal.
 12. Pots utilitzar diferent tècniques culinàries, però sempre cal evitar aquelles que comporten un excés de greix (fregits).
 13. No són recomanables els sucres i els aliments amb greixos, com les pastes dolces, pastissos, gelats, llaminadures,...
   

Durant l’embaràs, és necessari més que mai seguir una alimentació saludable. Una alimentació adequada contribueix a un bon desenvolupament del fetus.

Pes durant l'embaràs

Durant la gestació, es necessita una aportació variada d’aliments per a un bon desenvolupament de l’embaràs: és millor menjar poc de molts aliments que menjar pocs aliments en molta quantitat.

L’augment de pes durant la gestació depèn del pes inicial a l'inici de la concepció. Un augment de pes inferior o excessiu al recomanat durant l’embaràs pot derivar a possibles complicacions.

Coneix el teu índex de massa corporal (IMC):

 • Baix: (IMC< 20): Augment de 12,5 kg
 • Normal: (IMC 20 a 26): Augment d’11,5 kg
 • Alt: (IMC 27 a 29): Augment de 7 kg
 • Molt alt: (IMC >29): Augment de 7 kg

Calculadora d’IMC Canal Salut (Gencat)

Exercici físic

Exercici físic

Practicar exercici físic durant l’embaràs n’alleuja les molèsties pròpies i ajuda a descansar millor. Enforteix la musculatura i millora la resistència per a una recuperació més ràpida posteriorment al part. En absència de complicacions, la pràctica moderada d’exercici físic, com ara passejar, caminar, nedar, exercicis aeròbics de baix impacte, ballar, ioga i /o estiraments no són perjudici als ni per a la mare ni per al fetus.

 

Esports de risc

Es desaconsellen els esports de risc com ara aquells que puguin implicar caigudes o cops, esports d’aventura o aquells que impliquin un augment excessiu de pes.

Sexualitat

Sexualitat

Durant la gestació, a causa dels canvis hormonals, físics i psicològics, hi pot haver una modificació del desig sexual: pot ser que durant el primer trimestre disminueixi, que augmenti en el segon i que torni a disminuir al tercer.

Si l’embaràs és normal, no és necessari modificar o interrompre els hàbits sexuals i és, fins i tot, desitjable que puguin prosseguir sense inconvenients.

 

Hàbits tòxics

Hàbits tòxics

Tabac

El tabac perjudica la salut tant de la mare com del nadó. És molt important no fumar durant l’embaràs. Si ets fumadora, l’embaràs és un bon moment per deixar el tabac. Pots demanar ajuda a la llevadora i/o a l’obstetra, si la necessites.

Alcohol

Durant l’embaràs es desaconsella totalment el consum de begudes alcohòliques. L’alcohol pot tenir greus conseqüències per al nadó, tant a curt com a llarg termini, així com problemes en el comportament i l’aprenentatge, canvis emocionals o defectes físics.

 

El consum de tabac, d'alcohol, així com d'altres drogues durant l’embaràs, afecten directament al fetus i poden provocar patiment fetal, augmentar el risc de tenir un part prematur i/o baix pes al néixer.

 

 

Toxoplasmosi

Toxoplasmosi

La toxoplasmosi és una malaltia infecciosa ocasionada per un paràsit (toxoplasma gondii), que es transmet a través dels animals. Durant l’embaràs pot ocasionar complicacions greus, afectant a la placenta i al fetus.

A les anàlisis que es fan durant l’embaràs es determina si hi ha anticossos davant la malaltia.

Si el teu resultat és negatiu, tingues en compte:

 • No menjar carn crua o poc cuita, o bé congelar-la durant més de 24 h a –20 ºC.
 • Evitar el contacte amb gats i els seus excrements (netejar diàriament el lloc on fan les necessitats).
 • Evitar treballs que puguin facilitar el contacte amb material possiblement contaminat (jardineria).
 • Rentar-se les mans i rentar les superfícies i els estris de cuina després de manipular carn crua, verdures o fruites.
 • No ingerir verdures, hortalisses, herbes aromàtiques ni vegetals crus sense rentar-los prèviament a fons amb aigua.
   

Listeriosi

Listeriosi

La listeriosi és una infecció causada per una bactèria (listèria monocitògena) que es pot contraure a través d’aliments contaminats. Durant l’embaràs pot causar complicacions greus a la placenta i al fetus.

Consells per evitar la infecció:

 • Cuina bé tota la carn, les aus i el peix.
 • Evita els aliments frescs preparats, a no ser que els escalfis. Evita patés, embotits, peix fumat. No mengis amanides preparades, com les que venen als supermercats, sobretot si contenen ou, pollastre o marisc.
 • Evita la llet no pasteuritzada (sense tractament), així com els aliments que continguin aquest tipus de llet (tant de vaca com de cabra). No mengis derivats de la llet, com els formatges, a menys que en les seves etiquetes d’elaboració s’especifiqui que estan fets amb llet pasteuritzada.
 • Renta i pela bé totes les fruites i vegetals, abans de consumir-los.
 • Evita els brots de soja i altres germinats.
 • Evita contaminar els aliments que ja estiguin llestos per menjar: manté els aliments que podrien ser contaminants separats dels vegetals i fruites ja rentats, i dels aliments cuits i llestos per el seu consum.
 • No guardis el menjar durant massa temps.
 • Revisa la temperatura de la teva nevera i refrigerador.