Fisiologia de la lactància
-
Fisiologia de la lactància
Les hormones principalment implicades en la lactància són la prolactina, que fa que es fabriqui la llet, i l’oxitocina, que fa que hi surti.
Després del part, els nivells de prolactina augmenten i es mantenen elevats durant mesos, i és amb l’expulsió de la placenta que comença la producció de llet. A més, es fan pics de prolactina cada cop que el nadó mama i en resposta a l’estimulació del pit; és a dir, si el nen mama molt, hi haurà molta prolactina i per tant molta llet.
L’oxitocina produeix la contracció de vàries fibres musculars, entre elles les de l’arèola del pit. Normalment, a l’inici de la lactància, es nota una sensació de formigueig al pit, com que la llet surt: és l'anomenat reflex d’ejecció.
Existeix també una hormona que actua localment per controlar la secreció de llet. S’anomena FIL (Factor Inhibidor de la Lactància) i és un inhibidor de la producció de llet. Si el nadó mama molt se’n porta el FIL i es produeix més llet, en canvi, si mama poc, l’inhibidor es queda a dins del pit i es fabrica poca llet.
La producció de llet s’ajusta de manera automàtica, d’una presa a la següent i independentment per a cada pit, segons les necessitats del nadó.
Uns mesos després del part, la prolactina disminueix, però el volum de llet que es produeix no, sinó que va augmentant segons la demanda gràcies a aquesta acció local del FIL. Per què alletar?
-
Per què alletar?
La llet materna és el millor aliment per al nadó durant els primers 6 mesos de vida, perquè cobreix totes les seves necessitats nutritives i s’adapta a la seva limitada capacitat digestiva i metabòlica.
Avantatges per a la mare:
- Recuperació uterina postpart i disminució del sagnat.
- Millora de l’anèmia i augment de les reserves de ferro.
- Pèrdua de pes i recuperació de la silueta.
- Disminució del risc de càncer de mama i d'ovari.
- Disminució de la probabilitat de patir fractures de maluc i de columna en la post menopausa.
- Estalvi econòmic (no necessites estris especials; menys malalties en els nens, per tant menys despesa en medicaments, estàncies hospitalàries i visites mèdiques; menys absentisme laboral dels pares).
- Avantatges psicològics (l’oxitocina disminueix la resposta a l’estrès; l’alletament és important per al desenvolupament d’un vincle afectiu saludable; plaent; menys depressió postpart)
Els 6 primers mesos: lactància materna exclusiva. Per què?
- Aporta beneficis per a la mare i el nadó.
- No té efectes adversos sobre el creixement del lactant.
- Protegeix contra les infeccions intestinals.
- Augmenta, en molts casos, el temps d’amenorrea (temps sense menstruació).
- Afavoreix una major pèrdua de pes matern després del part.
Lactància a demanda
-
Lactància a demanda
La majoria de nadons estan desperts durant les primeres 2-4 hores després de néixer, per passar després a un estat de somnolència que pot durar 12 hores. Per això, és important aprofitar els primers moments després del part per posar el nadó al pit.
- Diferents estudis demostren que la lactància materna a demanda millora la recuperació del pes després del naixement, disminueix la icterícia (coloració groguenca), els primers dies, i augmenta la durada de la lactància materna.
- Es recomana horari a demanda des del principi.
- A partir de les 24 hores de vida, el nadó ha de fer, al menys, unes 8-10 preses al dia.
- No s’ha de limitar la durada de les preses.
- La majoria de nadons fan preses curtes i freqüents el primer dia; tot i així, són perfectament efectives per tal d’estimular la pujada de la llet.
- A mida que passen els dies, augmenta la sensació de gana del nadó, i per tant, la durada de les preses.
- L’augment progressiu de producció de llet de la mare afavoreix la sacietat del nadó, qui limitarà novament la durada de la presa.
- Es recomana que el nadó estigui sempre al costat de la mare durant l’estada a l’hospital:
- L’alletament matern a demanda sols és possible si el nadó està constantment o el major temps possible amb la seva mare. Està demostrat que s’acompanya d’un major èxit de la lactància materna.
- Facilita l’educació sanitària per part del personal d’infermeria
- Permet que els pares es familiaritzin amb el seu nadó, disminuint l’angoixa en ser donats d’alta.
- És important afavorir el descans de la mare. Fent una lactància a demanda, es recomana aprofitar per descansar i dormir els moments en els quals el nadó també ho fa. L’excés de visites els primers dies dificulta aquesta possibilitat i pot interferir també amb l’alletament matern a demanda.
- S’aconsella el contacte físic amb el nadó. Molts nadons que ploren sovint els primers dies es calmen posant-los al pit o amb el contacte físic amb la mare o el pare. El llit familiar (compartir el llit amb el nadó, colecho) afavoreix la lactància materna a demanda i també el descans de la mare i el nadó.
- Diferents estudis demostren que la lactància materna a demanda millora la recuperació del pes després del naixement, disminueix la icterícia (coloració groguenca), els primers dies, i augmenta la durada de la lactància materna.
Conservació de la llet materna
-
Conservació de la llet materna
Mesures higièniques
Rentar-se bé les mans abans de fer l'extracció de la llet.
Utilitzar envasos de vidre o plàstic dur per a ús alimentari, prèviament rentats amb aigua calenta i sabó, o bé bosses de plàstic d'un sol ús especialment fabricades per a l'emmagatzematge de llet materna.
Marcar els envasos amb la data de l'extracció de la llet.
Refrigerar o congelar el més aviat possible la llet.
Si fas l'extracció de llet fora de casa, mantenir a la nevera, i per traslladar la llet utilitza una nevera portàtil o bossa isotèrmica.
És convenient emmagatzemar la llet materna en petites quantitats que facilitin la seva descongelació.
Conservació de la llet
Com descongelar la llet materna
- La llet més antiga s'ha d'utilitzar en primer lloc.
- L'ideal és descongelar-la a la nevera el dia anterior. Si això no és possible, posar el recipient amb la llet congelada sota l'aixeta, començant amb l'aigua tèbia i anar a més calenta fins a assolir la temperatura adequada. També pots escalfar un cassó amb aigua i després introduir el recipient amb la llet congelada (més ecològic).
- Una vegada descongelada, la llet pot tenir una olor agre; aquesta olor s'atribueix a un canvi en l'estructura dels lípids, no és que estigui en mal estat. No llençar la llet per aquest motiu.
Com escalfar la llet materna- El nadó pot prendre la llet a temperatura ambient o escalfada.
- Es pot utilitzar un escalfa biberons.
- Escalfar un cassó amb aigua, retirar del foc i després introduir el recipient amb la llet materna fins que estigui a temperatura adient.
- Si escalfes la llet al microones, és important barrejar-la bé i provar que estigui a la temperatura adient per evitar cremar al nadó.
Importància del calostre
-
Importància del calostre
El calostre o primera llet és una secreció espessa, que pot ser transparent o groguenca, que es comença a produir a meitat de l’embaràs i s’excreta durant els primers dies del postpart.
El calostre és el nutrient ideal per al nostre nadó ja que conté moltes proteïnes, especialment immunoglobulines, que li proporcionen una dosis molt important de defenses contra infeccions virals y bacterianes. A més a més, és ric en vitamina A (aquesta vitamina té un paper molt important en el desenvolupament visual del nadó) vitamina E, K, beta-carotens i minerals com el sodi y el zinc.
A través del calostre la mare també entrega al seu fill grans quantitats de glòbuls blancs que ajuden a prevenir infeccions.
Estimulació de la lactància materna
-
Estimulació de la lactància materna
Hi ha vegades que després del part no es possible iniciar la lactància materna de forma immediata perquè el nadó ha hagut de ser ingressat a la unitat neonatal per algun motiu com pot ser la prematuritat. En aquests casos és molt important començar a estimular el pit el més aviat possible per tal d’iniciar la producció de calostre.
Per tal d’iniciar l’estimulació de la lactància materna ho podrem fer de dues maneres: amb l’extracció manual o bé amb l’ajuda d’un tirallets elèctric o manual.
Extracció manual
És la forma més similar a l’extracció que fa el nadó, i consisteix en una seqüència de massatges sobre la glàndula mamària per afavorir la sortida de la llet a través del mugró.
És ideal per als primers dies quan no s’han d’extreure grans quantitats de llet. És normal que les primeres vegades que realitzes l’extracció manual t’extreguis molt poca quantitat. Amb la pràctica aniràs veient com cada vegada n’extreus més.
Tirallet elèctric o manual
Pot ser més útil quan necessitem fer extraccions més freqüents i per extreure més quantitat de llet. És important, tant si utilitzem un tirallet manual o un elèctric, fer primerament la seqüència de massatges sobre la glàndula mamària explicada en l’extracció manual, per tal d'aconseguir una bona extracció.
Grups de suport a l'alletament matern
-
Grups de suport a l'alletament matern
Són grups de postpart i de suport a l’alletament. Pregunteu a la vostra llevadora de zona (CAP).
Alguns d'ells són:
- Mamimamo. Cerdanyola del Vallès
Dimecres, d’11 a 12.30 h
C/. Tort, 17, Cerdanyola.
Tel. 722 232 612
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
També grups d’embarassades i criança. - Mar de llet. Ripollet
Tots els dilluns lectius, de 10-12h.
Centre Cultural de Ripollet. Rambla St. Jordi, 2-4, Ripollet.
Tel. 685 649 879 - 93 592 10 47
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. - Mamas Santa Perpètua. Santa Perpètua de la Mogoda.
Dimecres, de 15 a 16.30 h
Centre Cívic Can Folguera. C/ Pablo R. Picasso, 32. Santa Perpètua de la Mogoda
Tel. 93 574 06 81
Tel. Urgències: 619 49 40 02 - De 15 a 17 h, en dies laborables. - Abraçades (Facebook). Sant Cugat del Vallès
Tots els dijous lectius, d'11 a 13 h.
Xalet Negre. Plaça del Coll, 4. Sant Cugat.
També grups de criança i espai de joc de 0-3 anys. - Do de mare. Terrassa.
Dilluns, de 18 a 19.30 h.
Casal de Barri de Sant Pere. Passeig 22 de Juliol, 337. Terrassa.
Tel. Urgències: 680 415 067 (Esther Guerrero) i 645 792 897 (Marina Albiñana) - Alba Lactància
Tel. Urgències: 690 144 500
- Mamimamo. Cerdanyola del Vallès
Donació de llet materna
-
Donació de llet materna
Documentació i recursos d'interès
-
Documents i recursos d'interés
- Lactància materna: Informació i suport per promoure la lactància materna. Àrea de la Dona. Parc Taulí Hospital Universitari.
- e-lactancia. Medicació i lactància materna.
Des d’aquesta web podràs consultar la compatibilitat de qualsevol medicació amb la lactància materna.
- Què cal saber: Lactància materna. Infermera Virtual.