Artificial Intelligence in Action
L’Artificial Intelligence in Action és una jornada temàtica que forma part de la Taulí Health Artificial Intelligence Week, i clou una setmana dedicada a explorar, compartir i impulsar el coneixement i l’aplicació de la intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit de la salut.
En el marc d’aquesta jornada, es dona a conèixer en detall un dels projectes de recerca en IA desenvolupats al Parc Taulí, posant en valor tant el seu enfocament científic i tecnològic com el seu impacte potencial en la pràctica clínica. L’objectiu principal és acostar la recerca a la comunitat assistencial i investigadora, fomentant la col·laboració interdisciplinària i mostrant casos d’ús reals que evidencien com la IA pot contribuir a millorar la presa de decisions, l’eficiència dels processos i, en definitiva, la qualitat de l’atenció sanitària.
Aquesta jornada representa una oportunitat única per conèixer com es tradueixen les dades i els algoritmes en solucions concretes per a reptes clínics, i per inspirar noves idees i sinergies entre professionals de la salut, investigadors i desenvolupadors tecnològics.
1a edició: BARITONE
Innovant l’abordatge clínic: aplicació de la IA i tecnologies del llenguatge
- Presentació
- Programa
- Inscripció
Presentació
Hi ha un creixent interès en l’ús i desenvolupament de sistemes d’IA aplicats a una diversitat de casos d’ús clínics, especialment tenint en compte els recents avanços en la generació de models del llenguatge massius. En aquesta jornada es donarà a conèixer el projecte BARITONE, una iniciativa de recerca en IA desenvolupada al Parc Taulí en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS). El seu objectiu és impulsar la transformació digital de l’assistència sanitària mitjançant l’explotació avançada de dades clíniques, facilitant el treball del personal clínic, investigador i científic en IA per millorar l’atenció als pacients.
La trobada reunirà experts en pràctica clínica, IA i processament del llenguatge natural (NLP) aplicats a l’àmbit de la salut. Es presentaran els avenços més recents en reconeixement d’entitats nomenades (NER), integració i visualització de dades, així com la seva aplicació concreta a la investigació i el maneig de malalties reumàtiques.
L’esdeveniment combinarà sessions tècniques, casos d’ús pràctics i espais de debat sobre l’impacte de la IA a la salut, la privadesa de les dades i les oportunitats de finançament. A més, es fomentarà l’intercanvi d’idees i el networking entre professionals de l’àmbit clínic, acadèmic, tecnològic i industrial.

Informació general
Data edició 2025
- Dijous 19 de juny de 2025
- De 9:30 a 13:45 h
Seu
Auditori Taulí
Parc Taulí Hospital Universitari. Edifici Taulí (planta -1)
Parc del Taulí, 1
08208 Sabadell (Barcelona)
Audiència
Aquest esdeveniment va dirigit a personal sanitari, professionals clínics, investigadors de l’àmbit de la salut i la biomedicina, societats mèdiques, empreses del sector farmacèutic, empreses del sector de la IA i tecnologies del llenguatge, informàtica hospitalària, especialistes i acadèmics de PLN, i associacions de pacients, entre d’altres.
Programa
9:30 – 10:00 | Registre i cafè de benvinguda
Recepció dels assistents, acreditació i networking acompanyat de cafè
10:00 – 10:15 | Benvinguda institucional
Alfonso Valencia. Director del Department Life Sciences. BSC-CNS.
María del Carmen Sanclemente. Directora assistencial. Parc Taulí Hospital Universitari.
BLOC 1: Aplicació de la IA i tecnologies del llenguatge clínic en malalties reumàtiques
Sessió moderada per Judith Juan, Senior Innovation Project Manager de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT).
10:15 – 10:35 | Impulsant la transició digital en la salut: projecte BARITONE
- 10:15 – 10:25 | L’impacte clínic del projecte BARITONE
Jordi Gratacós. Director mèdic. Parc Taulí Hospital Universitari. - 10:25 – 10:35 | La IA com a motor del projecte BARITONE
Martin Krallinger. NLP for Biomedical Information Analysis. BCS-CNS.
10:35 – 11:05 | Avenços tecnològics en processament del llenguatge en l’àmbit de la salut i la medicina
- 10:35 – 10:45 | Sistemes de processament del llenguatge natural adaptat a les característiques de dades clíniques
Laura Vigil. NLP for Biomedical Information Analysis. BCS-CNS. - 10:45 – 11:05 | De les dades als models: anotació, entrenament i avaluació per a la IA en salut
Jan Rodríguez. NLP for Biomedical Information Analysis. BCS-CNS.
11:05 – 11:25 | Aplicacions clíniques
- 11:05 – 11:15 | Millores en la recerca clínica amb IA. Com implementar models d’IA en la pràctica?
Gerard Badia. Data Analyst del Servei de Reumatologia. Parc Taulí Hospital Universitari. - 11:15 – 11:25 | Potencial dels models d’IA en la pràctica clínica
Joan Calvet. Cap del Servei de Reumatologia. Parc Taulí Hospital Universitari.
11:25 – 11:40 | Preguntes i discussió. Espai obert per a preguntes del públic. Temes a tractar:
-
- La història clínica electrònica com a font de dades per a usos secundaris en salut. Exploració del seu potencial per a la investigació, el desenvolupament de models predictius i altres aplicacions clíniques.
- Aplicacions i transferència de tecnologies de IA i PLN en salut. Oportunitats en l’àmbit acadèmic, empresarial i institucions de salut per implementar solucions basades en intel·ligència artificial i processament del llenguatge natural.
- Avaluació d’eines de PLN en salut. Importància d’establir escenaris que permetin avaluar la qualitat, la reproductibilitat i l’adaptabilitat de les solucions tecnològiques en entorns clínics reals.
11:40 – 12:00 | Pausa-cafè
BLOC 2: Direccions futures en l’aplicació de la IA i tecnologies del llenguatge en salut
Sessió moderada per Laura Vigil, NPL for Biomedical Information Analysis del BSC-CNS.
12:00 – 12:45 | Sessió aplicada: IA en salut: reptes i oportunitats
- 12:00 – 12:10 | La IA en salut: necessitat i impacte
Pilar Sáez. Enginyera de Dades. Unitat d’Arquitectura de Dades. Hospital Universitari Vall d’Hebron. - 12:10 – 12:20 | Desafiaments en nomenclatura i regulació
Mercè Arderiu. Lletrada. Parlament de Catalunya. - 12:20 – 12:30 | Estratègia d’IA en el sistema de salut de Catalunya
Sussana Aussó. Responsable d’intel·ligència artificial. Fundació TIC Salut Social. - 12:30 – 12:45 | Preguntes i debat obert. Espai obert per a preguntes del públic. Temes a tractar:
- Formació i difusió tecnològica en salut digital. Necessitat de mecanismes efectius per capacitar professionals i divulgar avenços en IA i PLN aplicats al sector salut.
- Rol dels experts en salut davant les tecnologies de PLN. El PLN com a eina clau per millorar l’accés, la gestió i l’anàlisi d’informació clínica, responent a les necessitats dels professionals sanitaris.
- Demandes de l’acadèmia i la indústria tecnològica. Requisits i desafiaments per desenvolupar sistemes de PLN i IA que siguin d’alta qualitat, competitius i útils en contextos reals.
12:45 – 13:30 | Sessió aplicada: casos d’ús d’IA en salut
- 12:45 – 12:55 | Espai Europeu de Dades de Salut
Anna Benavent. Senior Advisor Health Data. TIC Salut Social Foundation. - 12:55 – 13:05 | La IA en el Parc Taulí, de la recerca a l’ús
José Ibeas. Nefròleg. Director del Programa per a la promoció i desenvolupament de la IA en el sistema de Salut. Parc Taulí Hospital Universitari. - 13:05 – 13:15 | Aplicació de la IA en assistència primària. Casos d’ús.
TBA - 13:15 – 13:30 | Preguntes i debat obert. Espai obert per a preguntes del públic. Temes a tractar:
- Tendències en el processament de dades de salut. Emergència de noves solucions basades en IA i processament del llenguatge natural (PLN) orientades al sector salut.
- Desafiaments per a la indústria tecnològica. Barreres tècniques, regulatòries i operatives que enfronta el desenvolupament de programari intel·ligent i tecnologies del llenguatge per maximitzar el valor de la història clínica electrònica.
- Demandes del sector hospitalari, empresarial i acadèmic. Principals necessitats en incorporar avenços recents a PLN per innovar en serveis, anàlisi i gestió d’informació clínica.
- IA en salut: oportunitats i casos dèxit. Exploració d’aplicacions reals, escenaris d’ús i exemples concrets de l’impacte positiu de la IA a l’àmbit sanitari.
13:30 – 13:45 | Comentaris finals i tancament institucional
Salvador Ventura, director de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí
Dinar – Networking
Agraïments:
Aquesta activitat és part del projecte d’I+D+i TED2021-129974B-C21 y TED2021-129974B-C22, finançat per MICIU/AEI/10.13039/501100011033 i per la Unió Europea NextGenerationEU/PRTR.
Inscripció
Emplena el següent formulari per registrar-te a la jornada.