
Desenvolupen un nou biosensor nanofotònic per a la detecció ràpida i precisa d’Helicobacter pylori
- Posted In:
- Divulgació científica
- Comunicacio I3PT
- no comments
El Servei de Malalties Digestives i l’Institut d’Investigació i Innovació del Parc Taulí (I3PT-CERCA) han col·laborat en el desenvolupament d’un innovador biosensor nanofotònic que permet detectar de manera directa, ràpida i sense la necessitat de marcadors la presència d’Helicobacter pylori, un bacteri associat a diverses patologies gàstriques com ara úlceres, limfoma MALT o càncer gàstric. A més, la creixent resistència a antibiòtics ha dut a l’OMS a considerar aquest bacteri una prioritat en la recerca biomèdica.
Aquest avanç científic s’ha dut a terme en el marc del projecte col·laboratiu PYLOC i ha estat possible gràcies a la sinergia entre l’àrea CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) a través del grup de Nanobiosensors i Aplicacions Bioanalítiques (NanoB2A) de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’àrea CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD), a través de l’equip investigador del Parc Taulí, format per Xavier Calvet, Sergio Lario i Maria José Ramírez-Lázaro.
Limitacions dels mètodes diagnòstics actuals
Els mètodes actuals de diagnòstic inclouen proves invasives com la histologia, el cultiu o el test ràpid d’ureasa, així com proves no invasives com el test de l’alè o la detecció d’antígens en femta. No obstant això, la seva fiabilitat disminueix en casos amb una càrrega bacteriana baixa, com en pacients tractats amb inhibidors de la bomba de protons o amb alteracions gàstriques cròniques. Les tècniques moleculars, com la PCR digital, ofereixen una sensibilitat alta, però requereixen equipament car i especialitzat.
Un nou biosensor com a alternativa innovadora
Davant d’aquestes limitacions, l’equip investigador del CIBER-BBN i CIBEREHD ha desenvolupat un biosensor que ofereix una alternativa eficaç: permet la detecció ràpida i quantitativa del bacteri sense necessitat de reactius marcadors ni d’equipament complex. Mitjançant l’ús d’anticossos específics contra la flagel·lina bacteriana, el dispositiu ha mostrat un rendiment excel·lent en mostres biològiques complexes com mucosa gàstrica i femta. La seva eficàcia ha estat validada amb 40 mostres clíniques, assolint una sensibilitat i especificitat comparables a tècniques estàndard com l’ELISA.
Impacte clínic i utilitat en casos complexos
La infecció per H. pylori afecta més de la meitat de la població mundial. Tot i que en molts casos és asimptomàtica, pot derivar en complicacions greus. El diagnòstic pot ser especialment complicat en pacients amb càrrega bacteriana baixa, com els tractats amb inhibidors de la bomba de protons o amb alteracions gàstriques cròniques. “Aquest nou biosensor podria ser especialment útil en aquests contextos, facilitant la presa de decisions clíniques i evitant retards en el tractament“, conclou l’equip investigador.
Referència de l'estudi
Astúa A, Estevez MC, Ramírez-Lázaro MJ, Calvet X, Lario S, Lechuga LM. Identification and ultrasensitive quantification of H. pylori infections on gastric and stool human samples with a photonic label-free nanobiosensor. Biosens Bioelectron. 2025 Apr 9;281:117459. doi: 10.1016/j.bios.2025.117459.
Leave a Reply