L’I3PT, membre de la nova Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona

L’I3PT, membre de la nova Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona 808 426 Comunicació Parc Taulí

El passat 18 de febrer va tenir lloc l’acte d’inauguració de la Barcelona Medical Photonics Network. Aquesta xarxa neix amb la missió de promoure les activitats de recerca i desenvolupament en fotònica que es duen a terme a la regió de Barcelona mitjançant col·laboracions de llarga durada entre l’ICFO i els seus socis biomèdics i clínics. L’I3PT és un dels 8 instituts de recerca de l’àmbit sanitari que, com a institut associat a l’Hospital Parc Taulí, forma part d’aquesta xarxa.

A causa de la seva excepcional versatilitat, precisió i naturalesa no invasiva, la fotònica està exercint un paper cada vegada més important en les tècniques i pràctiques mèdiques, de manera que  es considera una tecnologia clau per a l’evolució de l’atenció sanitària a Europa. Els investigadors de l’ICFO tenen una àmplia experiència en el desenvolupament de tecnologies fotòniques per a l’ús clínic, en col·laboració amb metges i metgesses d’arreu del món, molt especialment els de l’àrea de Barcelona.

Després de més d’una dècada d’estreta col·laboració amb els hospitals i especialistes sanitaris de l’àrea de Barcelona, es  crea formalment la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona per tal de consolidar i ampliar l’abast, l’àmbit i l’impacte d’aquestes relacions crucials. Aquesta xarxa forma part del programa Llum per a la Salut de l’ICFO, una iniciativa que va néixer i créixer gràcies a l’impuls de la Fundació Cellex, i també amb el recolzament de  la Fundació “la Caixa” i de l’Ajuntament de Barcelona, a més a més de fons estatals i europeus.

El Dr. Jaume Mesquida del grup de recerca “Investigació traslacional en el pacient crític” de l’I3PT, i el Servei de Medicina Intensiva, desenvolupen dues iniciatives internacionals amb l’ICFO per ajudar als metges a millorar la gestió dels pacients de COVID-19: els projectes HEMOCOVID-19 i VASCOVID.

La nova xarxa aspira a tenir un impacte a la societat en molts nivells. Els principals esforços conjunts establerts fins a dia d’avui han abastat iniciatives en les disciplines com la neurologia i la neurocirurgia, les cures neonatals, l’oftalmologia, l’oncologia, la monitorització de cures intensives, la dermatologia, l’anàlisi clínica ràpida, la rehabilitació, la medicina esportiva, el benestar, els trastorns de la son i l’anestesiologia, entre d’altres.

Les institucions que inicialment formen part de la xarxa juntament amb l’ICFO i l’I3PT són l’IGTP,  l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’IDIBAPS, l’Hospital Sant Joan de Déu, el VHIR, el VHIO, el Parc Sanitari Pere Virgili i l’IMIM.

Imatge dels participants en la inauguració online de la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona

Imatge dels participants en la inauguració online de la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona

Per a més informació:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

En aquest web utilitzem cookies, principalment de tercers. Si segueixes navegant, entenem que hi estàs d'acord.
Més informació